Kazenski ovadbi veterinarja ob poginu govedi na koroški kmetiji v Podgori sledila še policijska ovadba na tožilstvo

Petra Lesjak Tušek
20.04.2023 11:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policijska postaja Ravne sodi pod Policijsko upravo Celje, od koder so danes potrdili, da je preiskava primera pogina govedi na koroški kmetiji končana in da so podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo. 
Petra Lesjak Tušek

Policijska uprava Celje je zaključila s preiskavo pogina živali na kmetiji v Podgori in je na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradec vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali po prvem in tretjem odstavku 341. člena kazenskega zakonika. Po prvem odstavku tega člena se, kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta, po tretjem pa se, kdor z dejanjem iz prvega odstavka tega člena muči več živali, mučeno žival trajno pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, kaznuje z zaporom do treh let. Vodja Okrožnega državnega tožilstva Slovenj Gradec Branka Čas nam je danes potrdila, da so kazensko ovadbo policije na tožilstvo o tej zadevi prejeli v torek, 18. aprila, in da ta pomeni dopolnitev kazenske ovadbe veterinarskega inšpektorja. Zadeva je tako še v fazi predkazenskega postopka.

Kot smo poročali, je uradni veterinarski inšpektor, ki je obravnaval primer pogina devetih krav na kmetiji Dvornik v Podgori, kazensko ovadbo podal že konec marca, izrekel pa je tudi ukrep trajne prepovedi reje govedi. Po tedanjih informacijah kmetijskega ministrstva je o skladnosti gospodarstva s pogoji pridelave iz ekološke sheme odločala Organizacija za kontrolo in certificiranje. Ugotovila je, da gospodarstvo ne izpolnjuje več pogojev, zato je izdan certifikat z odločbo tudi v celoti razveljavila.

Kmetija Dvornik v Podgori nad Kotljami
Petra Lesjak Tušek

Sprva je na kmetiji poginilo osem govedi, nato še eno, torej skupno devet, vse ostale od 22 pa so odpeljali v zakol. Vzrok pogina so bili v gmoto zaviti, zavozlani trakovi rumene PVC-folije, ki so jih zaužile živali. O tem smo poročali v tej objavi.

Po poginu goveda na koroški kmetiji v Podgori: Uradni veterinar podal kazensko ovadbo na tožilstvo

Najstarejši kadaver je bil po ugotovitvah patologa star najmanj tri oziroma nekaj tednov, najdene kosti pa so pripadale vsaj eni govedi, možno tudi dvema, vendar tega ni bilo možno potrditi, ker so bile kosti pomešane v debelem sloju gnoja in gnojnice. V osnovi so se prvi inšpekcijski nadzori kmetijskega inšpektorata nanašali na neoznačene živali in pozive k označitvi, ob preverjanju izpolnitve te zahteve pa so odkrili pogin govedi.

Sredi marca smo prvič poročali o poginu govedi na kmetiji Dvornik nosilke dejavnosti Katarine Valentar, ki je tedaj v odzivu za Večer sicer problematizirala postopke inšpekcije in poudarila, da je skušala priklicati higienike, pogin je pripisala starosti živali, hkrati pa dodala, da pogina na kmetiji niso imeli sedem let in da so bile živali načeloma zdrave in ves čas na prostem.

"Delaš se in trudiš, zato da te nazadnje obravnavajo kot kriminalca," je takrat komentirala. Valentar je bila sicer tudi prejemnica kmetijskih subvencij države, v 15 letih, odkar je upravljala kmetijsko gospodarstvo, je prejela okoli 143 tisoč evrov. Poleg kmetijske dejavnosti je opravljala delo odgovorne urednice Viharnika, ki pa mu od konca marca ne urednikuje več. Direktor Lesoteke Žan Pritržnik je pojasnil, da je po sporazumnem odstopu delo zaključila 31. marca. "Delo urednikovanja je opravljala strokovno in profesionalno, za kar se ji najlepše zahvaljujemo," je dodal. Tradicijo izdaje Viharnika tako z aprilom nadaljuje nova urednica Veronika Andoljšek Mravljak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta