Kdaj se bo ravenski vrtec preselil v novo stavbo?

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.10.2022 08:58

Zaradi nekaterih sprememb se je investicija v novi ravenski vrtec nekoliko podražila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi vrtec bo nadomestil enoto Solzice, zgrajeno leta 1973.
Nejc Strojnik

Na Ravnah na Koroškem se gradnja novega nizkoenergijskega vrtca, ki stoji v neposredni bližini Osnovne šole (OŠ) Prežihovega Voranca in ravenskega letnega bazena, bliža koncu. Sprva je bilo načrtovano, da ga bodo odprli prvega septembra, a so se med gradnjo pojavili nekateri predlogi sprememb, kar je razlog za njegovo nekoliko kasnejše odprtje.

Ob OŠ Prežihovega Voranca so aprila lani začeli graditi 12-oddelčni vrtec. Naložba je bila ocenjena na 3,1 milijona evrov. Občina je bila uspešna tudi na razpisu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Za naložbo je prejela 1,17 milijona evrov, predvideno pa je še sofinanciranje od Eko sklada v višini 587 tisoč evrov.

Med gradnjo novega vrtca se je pojavilo več predlogov sprememb, zaradi katerih se je povišala tudi vrednost investicije, in sicer na 4,5 milijona evrov (z DDV). Razliko bo pokrila občina iz proračuna. Podan je bil predlog za izvedbo temelja za dve dodatni igralnici, pri čemer se bo plato do izgradnje dodatnih igralnic uporabljal kot igralna površina. V večnamenski avli bodo zgradili dodatno etažo. V okviru tretje spremembe bodo uvedli dodatni vhod. Pešpot ob objektu je bila v zelo slabem stanju, zato so za zagotovitev varnosti zgradili škarpo na zemljišču ob vrtcu, ki bo preprečevala zdrs brežine.

V tem letu Vrtec Ravne, ki ima tri enote - Ajda na Javorniku, Levi Devžej v Kotljah in Solzice na Čečovju - v 23 oddelkih obiskuje 424 otrok. "Vsem staršem, ki so otroke želeli vpisati v vrtec, smo to omogočili. Oblikujemo pa že tudi skupino evidentiranih otrok, ki s prvim septembrom še niso imeli izpolnjenega starostnega pogoja za vključitev v vrtec. Zanje bomo predvidoma v začetku prihodnjega leta odprli nov oddelek v novem vrtcu," je povedala ravnateljica ravenskega vrtca Mateja Hovnik.

Novi vrtec bo nadomestil enoto Solzice, zgrajeno leta 1973, kjer je deset igralnic, en oddelek pa so zaradi prostorske stiske izvajali na OŠ Prežihovega Voranca. "Odprtja novega vrtca se veselimo, saj bodo prostori in delovne razmere neprimerljivo boljši," je navdušena Hovnikova.

Želijo si, da bi obnovo čim prej dočakali tudi drugi dve enoti. Vrtec na Javorniku potrebuje novi fasado in streho, v Kotljah pa se pogovarjajo o obnovi vrtca oziroma gradnji novega. Sedanji ima štiri igralnice, potrebovali bi jih šest. Po selitvi otrok v novi vrtec bodo enoto na Čečovju najverjetneje porušili in na tej lokaciji morebiti zgradili stanovanja.

Odprtje nove enota vrtca načrtujejo konec oktobra, selitev bi izvedli v novembru. "Gradbena dela so že sklenjena, čakamo še opremo in kmalu bo sklenjena tudi zunanja ureditev," je povedala Hovnikova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta