Kdo od četverice na Ravnah bo najbolj prepričljiv?

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
22.10.2018 19:51

Danes v Kompleksu soočenje kandidatov za župana na Ravnah, ki smo jih pred debato pozvali, naj predložijo svoje premoženjske kartone

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kontinuiteta ali spremembe v mestni hiši Ravne? 
Petra Lesjak Tusek

Večer danes v Kompleksu na Ravnah v sodelovanju z BK TV pripravlja prvo soočenje v seriji soočenj županskih kandidatov, s katerimi odpira širšo javno razpravo o izzivih in prihodnosti občin, v katerih podrobneje spremljamo kampanjo.

 

Černovšek: Kritičen do upravljanja premoženja

​Vilko Černovšek, 58-letni kandidat Levice, pojasnjuje, da odločitev za kandidaturo ni bila lahka, a je vendarle padla, ker mu marsikatere stvari v občini niso všeč in jih želi spremeniti. Ugotavlja, da Ravne ne sledijo več drugim uspešnim občinam, indeks staranja je visoko nad povprečjem, prirast je negativen, z obžalovanjem ugotavlja, da se tudi njegova otroka po študiju arhitekture in prava ne bosta vrnila na Ravne. Najbolj kritičen je do upravljanja javnega premoženja (Rimski vrelec, grad Javornik), sprašuje se, kaj je z vpisom "čudežnega zdravilca Abidova" v zemljiški knjigi in odkupom, ocenjuje, da bi bil interes za nakup tudi med domačimi investitorji. Za socialno in uspešno občino po meri človeka je slogan Levice, s katerim gre na volitve tudi lista z ducatom kandidatov za občinski svet. Med drugim napoveduje štipendijski sklad za mlade. Direktor območne enote ZPIZ Ravne še pravi, da bi ob izvolitvi deloval kot profesionalni župan in da ne bi sedel na dveh stolih.

Halilovič: Hostel gostincem, ne javnemu zavodu

Devetinpetdesetletni Zlatko Halilovič kandidira s podporo stranke Desus in liste Bodi zRaven, katere nosilec je. Med drugim obljublja, da bo Ivarčko jezero "vrnil ljudem" in ustavil propadanje Rimskega vrelca. Tudi on napoveduje štipendijsko shemo za mlade, in sicer za deficitarne poklice, povabil bi k oblikovanju participatornega proračuna, kar sicer velja tudi za Černovška. Hostel Punkl bi preko javnega razpisa oddal najboljšemu ponudniku z možnostjo odkupa, saj meni, da se morajo z gostinstvom in turizmom ukvarjati gostinci in ne javni zavodi. V ospredje bi postavil zelene investicije (izraba sončne energije, fotovoltaika, gradnja nizkoenergetskih objektov tudi z javno-zasebnim partnerstvom). V obrtni coni Dobja vas bi vzpostavil start-up pisarno, ne bi pa prodajal prostorov za inkubiranje. Zavzel bi se za ustanovitev koroške pokrajine in vrnitev državnih institucij v regijo.

Erjavec: V Rimskem vrelcu dom starejših

Osemintridesetletna Mojca Erjavec (NSi, podprla pa jo je tudi SDS) pristopa s sloganom Z/Raven, je tudi nosilka liste NSi za občinski svet. Kot pravi, si je pridobila izkušnje in znanje, ki jih želi vrniti na Ravne. "Odpovedala sem se bruseljski službi, da lahko pripomorem k razvoju mesta, kjer sem odrasla," poudarja. Izpostavlja štiri glavna področja ukrepov: upravljanje, infrastrukturo, bivanje in trajnostni razvoj. V prvem sklopu je fokus na transparentnosti in vključevanju občanov v projekte (prav tako participatorni proračun), vzpostavila bi projektno pisarno za podporo tujim investicijam in pri pridobivanju EU-sredstev. Na področju infrastrukture med drugim napoveduje izgradnjo obvoznice, garažno hišo na Javorniku, gradnjo novih občinskih stanovanj. Dom starejših vidi v Rimskem vrelcu, navaja več projektov s področja sociale, pri trajnostnem razvoju pa denimo oživitev lokalov v starem mestnem jedru.

Rožen: Nadaljevanje starih projektov in začetek novih

Ravne za vsakogar ostaja slogan Liste Rožen, ki med drugim izpostavlja, da je bilo v aktualnem mandatu v občini Ravne izvedenih za več kot 18 milijonov evrov investicij - od športnih objektov do povečanja podjetniškega inkubatorja, novih zazidljiv parcel v Kotljah in drugih infrastrukturnih projektov. V listi ocenjujejo, da so dokazali, da se "znajo odločati na podlagi izkušenj, pretehtati pluse in minuse in sprejemati odgovornost za svoje odločitve", ter da so delovali nestrankarsko v korist ljudi. Lista tudi tokrat, kot v preteklosti, sprejema pobude. Tomaž Rožen v programu izpostavlja nadaljevanje začetega ob dodatnih projektih. Znova je na listi prioritet oziroma številnih projektov, ki jih nanizajo: začetek obnove Rimskega vrelca, spodbuditev delovanja Ivarčkega jezera, gradnja novega vrtca na Čečovju, začetek sofinanciranja oskrbe starejših na Javorniku in tako dalje. Tudi Rožen po novem izpostavlja participatorni proračun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta