KGLU Slovenj Gradec: Otroci so razmišljali o boljšem svetu

Jasmina Detela Jasmina Detela
15.09.2023 13:56

V Slovenj Gradcu mirovniški festival in festival drugačnosti ter podelitev nagrad najboljšim ustvarjalcem v natečaju za najbolj izvirno otroško likovno in literarno delo ter fotografijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturni program na razstavi so oblikovali učenci OŠ Šmartno
Jasmina Detela

V Slovenj Gradcu poteka 25. Mirovniški festival ter 16. Festival drugačnosti. Na stojnicah v središču mesta se predstavljajo nevladne in humanitarne organizacije, društva in šole. Pripravili so tudi pester spremljevalni program z ustvarjalnimi delavnicami in nastopi. Namenjen je v prvi vrsti druženju mladih, od vrtčevskih otrok do dijakov srednjih šol, spremljajo pa ga obiskovalci vseh generacij.

Letošnja osrednja tema festivala je dialog kot zagotovilo za mir.

Organizacija združenih narodov je leto 2023 razglasila za mednarodno leto dialoga kot jamstva za mir, da bi povečala mednarodno zavedanje o pomembnosti miru v družbi.

Pestro festivalsko dogajanje v mestu
Jasmina Detela
Zanimivo dogajanje na stojnicah
Jasmina Detela

V Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU) pa so pripravili odprtje razstave 31. natečaja za izvirno likovno in literarno delo ter fotografijo. Na ogled je 590 izbranih otroških del iz vse Slovenije. Galerija je z letošnjim letom od občine prevzela celotno organizacijo in izvedbo tega natečaja.

Razpisali so tri teme: Lonček, kuhaj! se je navezovala na mednarodno leto prosa. Ker letos obeležujemo 50 let smrti enega najvplivnejših umetnikov 20. stoletja Pabla Picassa, je bila naslednja tema posvečena njemu, in sicer Ustvarjam kot Picasso. Kakšen je zame boljši svet? pa je bila tema, ki je bila širše zastavljena. Otroci so se pri ustvarjanju na likovnem natečaju najpogosteje navezovali na Picassa, medtem ko so na fotografskem in literarnem delu največkrat razmišljali o boljšem svetu.

Žirijo, ki je izbrala otroška likovna dela uvrščena na razstavo, in letošnje nagrajence, so sestavljale: kustosinja pedagoginja Nina Popič, likovna pedagoginja Kaja Jeseničnik in kustosinja Neja Kaiser. Žirija je tako na razredni kot tudi na predmetni stopnji podelila 1., 2. in 3. nagrado ter dve priznanji, na razstavo je bilo skupno izbranih 490 del. Na natečaj za fotografijo je prispelo 93 fotografij. Žirija v sestavi fotografov Toma Jeseničnika in Maše Flogie je med vsemi prispelimi fotografijami izbrala in podelila tri nagrade ter štiri enakovredna priznanja. Literarna dela sta strokovno ocenila otroški in mladinski pisatelj Primož Suhodolčan ter bibliotekarka Miša Javornik. Med 43 prispelimi besedili sta podelila tri nagrade ter štiri enakovredna priznanja.

Urška Perše iz OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu je prejela nagrado za 1. mesto na literarnem natečaju 
Jasmina Detela

Da je to je projekt, na katerega so kot mesto glasnik miru zelo ponosni, je dejala podžupanja Martina Šisernik: "Je projekt, ki vključi šole in njihove učence, da razmislijo o aktualnih družbenih dogodkih in to izrazijo v risbi, besedi in fotografiji." Odziv mladih je bil tudi letos izjemen, saj je na natečaj prispelo kar 1170 izdelkov, sodelovalo pa je 94 šol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta