Koronavirus: Socialne oskrbovalke posebej izpostavljene

Urška Polanc Urška Polanc
24.03.2020 15:35

Posebej težko je te dni delo oskrbovalk pri pomoči na domu, ki se soočajo še s pomanjkanjem zaščitne opreme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druženje med stanovalci, ki je sicer v domu starejših ustaljena praksa, zdaj ni mogoče, tudi obiskov seveda ni.
Andrej Petelinšek

Tudi v slovenjgraškem domu starostnikov, ki je enota Koroškega doma starostnikov (KDS) Črneče pri Dravogradu, se te dni ne družijo več, testi na koronavirus, ki so jih prejšnji teden opravili pri 14 zaposlenih in pri eni stanovalki, so bili negativni. KDS ima tudi koncesijo za opravljanje storitve pomoči na domu, ki jo vodi Marjana Kamnik, vodja slovenjgraškega doma starostnikov. "Na terenu je bistveno večji problem, storitve zdaj zagotavljamo le najnujnejšim uporabnikom, tistim, ki so odvisni od nege in pomoči, 'družabništva' si zdaj na terenu ne moremo privoščiti," je razložila. Zaposleni, ki imajo te dni zaradi izrednih razmer bistveno več dela, ostajajo v enakem številu - delajo na terenu, pomagajo pa tudi v domu.

Bremena terena

Največjo težavo na terenu jim predstavlja pomanjkanje zaščitne opreme (plaščev, mask), pri delu namreč potrebujejo zaščitno opremo v celoti. "Ne glede na to, kdo naj bi jo nam zagotavljal ..., sploh je ni možno kupiti. Zdaj so se pojavili ponudniki, pri katerih so maske zelo drage," je povedala Kamnikova, ki je izpostavila še, da socialne oskrbovalke, v Slovenj Gradcu jih imajo šest, na terenu opravljajo vedno zahtevnejše delo.

Dostava hrane na dom

"Dostavljamo hrano, tega seveda nismo ustavljali. To je bistveno lažje kot pa opravljati storitve nege, kjer potrebujemo vsa zaščitna sredstva. Dobrodošlo je, da te dni hrano na dom dostavljajo številni ponudniki, a ni vsaka hrana primerna za vse (starostnike), sami pripravljamo šest vrst diet (žolčna, srčna, sladkorna idr.)," je pojasnila Kamnikova. V Slovenj Gradcu tako kosila vozijo iz doma, na Ravnah pa s pomočjo projekta medgeneracijskega centra razdeljujejo viške hrane. Tam sodelujejo tudi s civilno zaščito, vsak dan od desetih do dveh imajo dežurstvo. Šestim uporabnikom na dom dostavljajo živila, hrano, ki jo zanje kupijo v Mercatorju. Se pa stanje na terenu iz tedna v teden spreminja, tudi glede na to, ali svojci (še) hodijo v službe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta