Koroška osrednja knjižnica Ravne na Koroškem letos praznuje visoki jubilej

Andreja Čibron Kodrin Andreja Čibron Kodrin
08.03.2019 16:00

Zapisano v podobo kraja. Zgodbo, ki jo v pišejo že 70 let, so predstavili na osrednji prireditvi, sledilo bo še nekaj tematskih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koroška osrednja knjižnica Ravne - prireditev ob 70. jubileju
Nika Hölcl Praper

Posebno slovesno je bilo ob zvokih trobent v četrtek zvečer že na grajskem dvorišču, še bolj pa potem v razstavišču. Osrednja točka je bila inventurna poezija v izvedbi gimnazijk Gaje Tušek, Eme Haber in Eme Šuler. Avtorici verzov in tudi celotnega programa Simona Vončina in Simona Šuler Pandev sta iz prvih besed naslovov, ki so del postavitvene signature knjig, zložili besede kot simbolični sprehod skozi bogat knjižnični fond v prostem pristopu. Večer sta s pesmijo ob klavirski spremljavi Ambroža Rota povezala solista Tanja Klančnik in Andrej Oder.

Koroška osrednja knjižnica Ravne - prireditev ob 70. jubileju.
Nika Hölcl Praper
Ciril Horjak
Andreja Čibron Kodrin

Pot, polna izzivov

"Začetki današnje Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika segajo v čas po drugi svetovni vojni, ko so bile po uredbi narodne vlade Slovenije v vseh večjih pokrajinskih središčih organizirane javne študijske knjižnice. Njihovo poslanstvo je bila oskrba s študijsko - strokovno in znanstveno - literaturo, služba znanstveni in umetniški dejavnosti, podpora splošni in strokovni izobrazbi, kulturni vzgoji in kulturnemu razvedrilu ter ohranjanje kulturne dediščine - zbiranje, hranjenje in obdelava koroškega domoznanskega gradiva," je na začetke te ustanove spomnila direktorica mag. Irena Oder.

Marksistična bralnica, kasneje Družboslovni oddelek, danes Časopisna čitalnica
Arhiv Kok
KOK - literarni večer Pesmi štirih z gosti: Tonetom Pavčkom, Janezom Menartom, Cirilom Zlobcem in Kajetanom Kovičem, 1993
Arhiv Kok
Ob poimenovanju KOK po dr. Francu Sušniku, 1983
Arhiv Kok

Pospešena digitalizacija

Knjižnica zdaj opravlja javno službo splošne knjižnice za uporabnike občin Mežiške doline. Ker je tudi ena od desetih območnih knjižnic, za koroške občine zagotavlja povečan in zahtevnejši izbor gradiva in informacij, strokovno pomaga knjižnicam na območju, koordinira, zbira, obdeluje in hrani domoznansko gradivo ter usmerja izločeno knjižnično gradivo s svojega območja.

Prireditev ob 50-letnici KOK, 1999
Arhiv Kok
Irena Oder
Andreja Čibron Kodrin
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta