Koroška politična scena med nacionalnim in lokalnim: Oslabljena SMC in Desus, Pivčeva s svojo stranko v regiji dobrodošla

Urška Polanc
29.04.2021 06:00
Prazen politični prostor, ki ga na Koroškem puščata Desus in SMC, skuša zasesti nova stranka Aleksandre Pivec in predstavlja svojo vizijo koroškim županom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dravogradu ima sedež stranka Naša dežela, nekdanji član Desusa Borut Razgoršek je njen koordinator v koroški regiji. 
Petra Lesjak Tušek

Če je slovenski politični parket prizorišče stalnih bojev, v katerih vladna koalicija in opozicija zlepa ne bosta pomahali z belo zastavo, je na lokalni ravni precej drugače. Še vedno namreč prevladuje mnenje, da za strankarsko politiko v manjših občinah, kjer so v ospredju realne težnje in potrebe občanov, ni prostora. Četudi večina občinskih svetov deluje složno in vsaj mirno - pa naj svetniki pripadajo strankam, ki sicer le s težavo najdejo skupne točke -, občasno vendarle ne zmorejo zatreti razgretega ozračja, ki se v regijo preslikava z državne ravni. Najmočnejši stranki v regiji (SD in SDS), ki bi ju tudi po zadnji javnomnenjski raziskavi agencije Ninamedia (opravljeni za Večer in Dnevnik) v Sloveniji volilo največ ljudi, v primerjavi z nacionalno ravnjo dobro sodelujeta v ravenskem občinskem svetu. K temu verjetno prispeva dejstvo, da so kandidati SDS tam prejeli kar sedem mandatov, imajo tudi večjo bazo podpornikov, medtem ko imajo kandidati SD zgolj tri, med slednjimi pa je občinski svetnik tudi poslanec Jani Prednik, ki ves čas zagovarja povezovalno politiko. Največ članov sveta ima sicer nestrankarska lista župana Tomaža Rožena. "Ne oziram se na strankarske pripadnosti županov, poslancev, kogarkoli. Interesi so namreč po večini enaki, sploh v lokalnem okolju," je povedal Prednik. Tudi predsednica koroške regijske koordinacije SDS Alenka Helbl poudarja, da predvsem na lokalni ravni ne bi smelo biti tako zelo pomembno, iz katere stranke prihajaš: "Seveda, programi so različni, vsak ima svoje vrednote, usmeritve, a v glavnih zadevah bi morali sodelovati. Nikoli nimamo nobenih dilem, ko lokalno podpremo dobrega kandidata, četudi ta prihaja iz politične opcije, ki nam na državnem nivoju ni blizu. Tudi takrat, ko gre za podporo SDS SD."

V Radljah napeto, nato še izstop župana iz SD

Potem ko je SDS na zadnjih volitvah svoj rezultat bistveno izboljšala v Radljah ob Dravi, kjer imajo dvakrat toliko svetnikov kot v prejšnjem mandatu, je sprva kazalo, da bodo svetniki tudi tukaj zakopali bojno sekiro - z županom Alanom Bukovnikom na čelu -, a koalicija SDS in SD, ki so jo v preteklosti v tej občini že zmogli, je splavala po vodi. Napetost se je le še stopnjevala, vsak na svojem bregu so od pričetka sprejemanja novega odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), po katerem niso bili več enotni niti vsi svetniki, ki so kandidirali na listi SD-ja, ves časi pa so tudi člani županove liste (Alan Bukovnik in ekipa). Letos je svetnica, ki glede NUSZ ni želela glasovati tako kot županova ekipa oziroma koalicija in je s tem prispevala, da so novi odlok sprejeli z zamikom, odstopila. Nadomestila jo je naslednja kandidatka z liste SD, dolgoletna županova podpornica, kar pomeni, da v radeljskem občinskem svetu presenečenj pri (ne)sprejemanju odlokov ipd. do konca mandata več ni za pričakovati - z županovo ekipo sodelujeta tudi svetnika Desusa in svetnik SLS. Ob mirnem in pričakovanem (ne)dviganju rok pa lahko v Radljah spremljamo retoriko, ki smo je vajeni tudi v parlamentu, h kateri po navadi prispevajo svetniki SDS, ki s svojimi pobudami še edini (z)motijo dnevni red. Prvi opomnik, da je mimo že pol mandata in da se bližajo nove volitve, je bila poteza radeljskega župana, ki je v jeseni občane presenetil z dopisom, v katerem je pojasnil svoj izstop iz stranke SD in povabil občane, da pristopijo k njegovi nestrankarski listi. Če so v SD njegov izstop jeseni obžalovali, nekateri njihovi člani pa so dejali, da je stranka izgubila pomembnega člana, tudi nosilca glasov SD-ja v Dravski dolini, je Prednik o strankarskih prestopih povedal: "Ko nekdo, ki je bil v lokalnem okolju prepoznan kot član neke stranke, izstopi, pridejo novi ljudje, ki to politiko peljejo naprej. To je eden izmed procesov pri starejših, tradicionalnih strankah, kot smo mi. Imamo razvejano mrežo, članstvo."

Pod vplivom dogajanja na vrhu

Zmeda, ki že nekaj časa vlada tako v stranki kot v poslanski skupini Desus, se odraža tudi na lokalni ravni in vpliva na volilno bazo. Za zdaj člani naj ne bi izstopali, a v Desusu, kjer so pod vplivom dogajanja na vrhu, se bojijo, da bi se to kmalu lahko zgodilo. Glede na zasedbo v občinskem svetu Slovenj Gradec - Slovenjegraška lista za mesto in podeželje je izgubila dva člana, ki sta sedaj nepovezana svetnika - je zdaj Desus na drugem mestu. V edini koroški mestni občini ima tako SDS zgolj dva svetnika, medtem ko jih ima SD pet. Tudi predsednik pokrajinskega odbora Desusa Koroške Peter Pungartnik, podžupan Slovenj Gradca, ocenjuje, da so v stranki po članstvu sodeč najmočnejši prav v Mislinjski dolini, slabše je v zgornjem delu Mežiške doline, svojega odbora nimajo v Ribnici na Pohorju. Že v principu je v regiji slabo pozicionirana SMC, njeno delovanje je zadnjem času popolnoma zamrlo, na terenu pa praktično ni premikov.

Jani Prednik (SD) in Jože Lenart (LMŠ), koroška poslanca
Nejc Strojnik

"SMC je mrtev," je prepričan njen koroški član, ki se ne izpostavlja in katerega razočaranje se je pričelo krepiti ob vstopu SMC v vlado. Nedavno je lokalni odbor SMC Slovenj Gradca in Mežiške doline naslovil pismo na vrh stranke, z željo, da dobijo svojega predstavnika in konkretne usmeritve za naprej. Člani se namreč sprašujejo, ali v stranki sploh še spoštujejo lastne zaveze in vrednote, zaradi katerih je Stranka Mira Cerarja leta 2014 začela svojo pot.

Prazen prostor zaseda nova stranka

Medtem je kar nekaj praznega političnega prostora in razočarane volilne baze, ki pa se (lahko) obrača k novi stranki Aleksandre Pivec s sedežem v Dravogradu. Prav nekdanji član Desusa Borut Nejc Razgoršek je danes koroški koordinator stranke Naša dežela: "Interes za stranko je zelo velik, zanimanje je nad pričakovanji." Med tistimi, ki kažejo zanimanje, so tudi nekateri člani Desusa, zato pritisk novoustanovljene stranke čutijo predvsem v Desusu. Koroški poslanec LMŠ Jože Lenart medtem pravi, da so od samega začetka dobro zastavili delovanje: "Nočemo ponoviti napake SMC, ki je namenjen sam sebi, pozabili so na svojo bazo, niso je širili. Naš pristop je, da rastemo počasneje in bolj zanesljivo." Ocenjuje, da je LMŠ v regiji dobro prisotna, svetnike imajo v treh občinskih svetovih (Slovenj Gradec, Mislinja in Dravograd), postopoma pa se širijo, kmalu naj bi občinski odbor ustanovili še v Mežiški dolini, podobno tudi v Dravski dolini.

Kar deset let je Razgoršek deloval v Desusu, spominja se, da so imeli na koroški občinski ravni venomer težavo pridobiti že pet ljudi, drugačno sliko pa napoveduje za novo stranko. "Niti ena občinska organizacija pa ne bo štela manj kot 15 članov," je napovedal in še dodal, da so zanje še kako pomembni tudi podporni člani, veliko jih je med gospodarstveniki. Predsednica Aleksandra Pivec se medtem sestaja s (koroškimi) župani. "Predstavlja jim našo vizijo, nikjer ne naletimo na zaprta vrata. Kako se bodo opredelili, se bo izkristaliziralo kasneje. S koroškimi župani smo zadovoljni, delajo dobro, pripravljeni smo jih podpreti, kar pa ne pomeni, da ne bomo postavili svojega kandidata, če ga bomo imeli," je še povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta