Koroške občine povezano do denarja za razvoj pametnih mest

Jasmina Detela Jasmina Detela
26.05.2021 06:15
Za digitalno preobrazbo občin na voljo osem milijonov evrov. Prijav več, kot je denarja. Konzorcij vseh dvanajstih koroških občin za pridobitev nepovratnih sredstev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bodo uvedli sistem zabojnikov, ki javljajo, ko so polni, bo tovrstnih prizorov manj. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Peklar Slavica Pičerko

Zanimanje za razpis za demonstracijske projekte vzpostavitve pametnih mest in skupnosti, ki ga je država dolgo obljubljala in objavila letos spomladi, je veliko. Prvi rok za oddajo vlog je bil 14. maj, prispelo je 14 vlog v skupni vrednosti 14 milijonov evrov, kar presega razpisano vrednost za šest milijonov. Konzorciji občin na območju vzhodne Slovenijo so oddali vloge v skupni vrednosti 8,1 milijona, za zahodno Slovenijo pa 5,8 milijona.

"V projekte je vključenih 159 občin, kar je 75 odstotkov vseh slovenskih občin. To izkazuje precejšen interes za digitalizacijo ter uvajanje pametnih rešitev v veliki večini slovenskih občin. Za jesenski drugi rok za oddajo vlog bomo poskušali pridobiti dodatna sredstva," so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Konzorcij vodi Občina Ravne

V okviru razpisa je na voljo osem milijonov evrov. Namenjeni so pospešitvi uvajanja inovativnih tehnoloških rešitev, ki bodo občinam omogočile boljše upravljanje, komuniciranje, proaktivno reševanje problemov, koordiniranje virov in procesov za hitro odzivanje, minimiziranje posledic nepredvidenih dogodkov in naravnih nesreč ter zagotavljanje bolj kakovostnega življenja občanov in obiskovalcev.

V imenu konzorcija koroških občin je vlogo pravočasno oddala Občina Ravne, ki ima edina sprejeto strategijo razvoja po modelu pametne skupnosti (to ima izdelano tudi Občina Dravograd, v kratkem bodo pripravili javno obravnavo, sledi še njen sprejem v občinskem svetu), zato tudi dogovor, da vodi konzorcij. Ta je pripravil skupne predloge projektov, s katerimi občine koroške regije kandidirajo na omenjenem razpisu. "Povezali smo se kot regija in iskali skupne rešitve na regionalnem nivoju in ne parcialno, vsak na svojem dvorišču," je povedal koordinator projekta Darko Šuler z ravenske občine.

Višina sofinanciranja posameznega projekta je najmanj 300 tisoč evrov in največ milijon. Občina Ravne je v imenu dvanajstih koroških občin oddala prijavilo oziroma demonstrativni projekt z naslovom Digitalna Koroška - zelena, zdrava in varna, ki je ocenjen na milijon evrov. Kot pojasnjuje Šuler, zelena zato, ker želijo promovirati naravo, prav tako želijo doseči izboljšave na področju dostopa do zdravja in biti varni tako za domače kot za tuje turiste.

Skrb za okolje

Koroški konzorcij načrtuje digitalizacijo celotne regije s pomočjo štirih pilotnih projektov, s katerimi se bo vzpostavila uporaba naprednih tehnologij za reševanje razvojnih in gospodarskih izzivov. V sklopu projekta 1 se bo spremljala kakovost zraka in pitne vode. Med drugim bodo postavili 15 postaj za meteorološka opazovanja in spremljanje kakovosti zraka v vseh občinah in štiri postaje za meritve kakovosti pitne vode v štirih vodovodnih sistemih. Cilj projekta 2 je digitalno povezovanje turističnih destinacij, krajev oziroma lokacij, pri čemer je osnovni element enotna interoperabilna inovativna aplikacija, ki občanom v regiji ter turistom in drugim obiskovalcem prinaša najpomembnejše informacije s področja turizma (kolesarske poti, pešpoti in znane turistične znamenitosti ...). V okviru projekta 3 bo omogočena avtomatska identifikacija zabojnikov na terenu. Namestili bodo senzorje na 10.000 zabojnikov, kar bo omogočalo pridobivanje podatkov glede njihove polnosti, praznosti, tudi poškodovanosti, spremljala se bo ustreznost ločevanja odpadkov ... in 24 senzorjev polnosti zabojnikov na ekoloških otokih​​. ​Pilotni sistem bo integriran v centralni informacijski sistem družbe Kocerod. Projekt 4 bo nadgradil uspešna projekta motiviranja in spremljanja kolesarjenja v šolo in spodbujanja urbanega kolesarjenja s pomočjo interaktivnih števcev in pametne aplikacije v regionalni pilotni projekt spodbujanja aktivnega življenjskega sloga občanov (in turistov) s pomočjo naprednih digitalnih prijemov.

Projekt bosta v primeru odobritve v celoti financirali država in Evropska unija (z izjemo DDV v višini 170 tisoč evrov, ki ga bodo pokrile občine po ključu števila prebivalcev). Pridobljeni denar - nanj na Ravnah resno računajo, saj je bila oddana prijava popolna - bodo porabili za pridobitev tehnoloških rešitev, ki se bodo iskale na trgu. "Objavili bomo javni razpis, kjer bomo iskali rešitve in izvajalce," je pojasnil Šuler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta