Koroški letalci dobili pravdo, a Zakeršnik pravi, da se nimajo kam vrniti

Urška Polanc Urška Polanc
27.03.2019 15:52

Pet jadralnih letal Koroškega aerokluba Slovenj Gradec bo po približno dveh letih pogosteje letelo na letališče v Mislinjsko Dobravo, napovedujejo v klubu po dobljeni pravdi z družbo Aerodrom Slovenj Gradec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
letališče Slovenj Gradec KAS Aerodrom Slovenj Gradec
Nejc Strojnik

Končana je petletna pravda med Koroškim aeroklubom Slovenj Gradec (KAS) in družbo Aerodrom Slovenj Gradec glede spornih zemljišč, za katere se niso mogli sporazumeti. Potem ko je Višje sodišče v Mariboru zavrnilo pritožbo Aerodroma Slovenj Gradec, večinskega lastnika slovenjgraškega letališča in potrdilo sodbo Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, ki je že v lanskem letu v celoti zavrnilo tožbo Aerodroma, koroški letalci napovedujejo prihod na domača tla. "Sodbe smo izjemno veseli, v takšen razplet smo verjeli od samega začetka, ko je tožnik Aerodrom vložil tožbo. Velika moralna zmaga za klub in osnova, da lahko nadaljujemo z našim delom," je povedal Danijel Kotnik, predsednik KAS-a.

letališče Slovenj Gradec KAS Aerodrom Slovenj Gradec
Nejc Strojnik

Vseskozi leteli, a letala hangarirali v Šoštanju

Koroški letalci so v pričakovanju odločitve, razpleta pravde, sicer še vedno opravljali svojo dejavnost, a so floto v letu 2017 preselili na letališče v Šoštanj v Lajšče, saj doma niso imeli možnosti hangariranja. Letala bi bilo namreč nesmoterno puščati na prostem, so povedali.

letališče Slovenj Gradec KAS Aerodrom Slovenj Gradec
Nejc Strojnik

Pravniški pingpong

"Bistvo vsega je, da so želeli parcelo, ki je nikoli niso kupili, saj brez kupoprodajne pogodbe niso imeli pravne podlage," je spor poenostavil odvetnik KAS-a Erik Šuler in dodal, da so se na sodbo slovenjgraškega sodišča, ki jo je višje sodišče tudi razveljavilo, dvakrat pritožili sami, tretjič pa je bila tožba Aerodroma zavrnjena že na prvi stopnji, kar je bilo nedavno potrjeno tudi na drugi. Zahtevki Aerodroma Slovenj Gradec - prag vzletno-pristajalne steze, 47 tisoč kvadratnih metrov zemljišč in plačila slabih 130 tisočakov, so bili tako zavrnjeni. Aerodromu prav tako ni uspelo dokazati ustno sklenjene pogodbe ob istočasno sklenjeni drugačni predpogodbi, kar bistveno spreminja pravne posledice.

Koroški aeroklub Slovenj Gradec
Arhiv Kluba
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta