Koroški župani na seji sveta regije o finančnem rezu Koroškem radiu. Bodo občine reševale financiranje?

Urška Polanc
27.05.2021 15:45
Župani se bodo o dodatnih možnostih sodelovanja z radiem odločali posamično, nekateri so posebej izrekli podporo regijski radijski postaji, ki ostaja brez državnega denarja iz medijskega sklada.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svet koroške regije - seja v Črni na Koroškem
Urška Polanc

Potem ko je ministrstvo za kulturo odločilo, da projekta Koroški razgledi Koroškega radia ne bodo financiralo, se na Koroškem vrstijo odzivi. Na Koroškem radiu menijo, da projekt ustreza razpisanim merilom, gre tudi za vsebine v javnem interesu, ki jih je država po zakonu o medijih dolžna podpirati. Sodelujoči župani so se strinjali, da bodo pripravili pismo podpore. "Na razpis medijskega sklada se prijavljamo že več kot 15 let, vedno smo bili uspešni," je na seji sveta koroške regije v Črni dejala direktorica in odgovorna urednica Koroškega radia Andreja Ogriz. Prav sofinanciranje projektnih vsebin Koroškemu radiu omogoča, da lahko poslušalcem ponudi dodatne informativne kulturne in izobraževalne vsebine, namenjene tudi starostnikom, otrokom in koroškim Slovencem v zamejstvu, je pojasnila. Radiu s sedežem v Slovenj Gradcu je na seji podporo izrekel slovenjgraški župan Tilen Klugler, slovenjgraška občina pa naj bi tako prevzela pripravo pisma podpore Koroškemu radiu. Obenem je Klugler opozoril, da pri tem ne bodo vpletali politike, ampak podprli vsebino in informiranje. Podporo sta izrazila tudi županja občine Črna Romana Lesjak in župan Mute Mirko Vošner, ki je opomnil na tradicijo radia in izjemno pomembno medijsko poročanje ob najresnejših dogodkih. Strokovna komisija jim je v odločbi zapisala, da sicer projekt ustreza razpisnim merilom, vendar ga glede na omejena finančna sredstva ne morejo predlagati za sofinanciranje. Če so lani prejeli 454 točk od 500 možnih, so letos 102 točki manj, kar jih je prikrajšalo za sto tisoč evrov. Delež sofinanciranja jim predstavlja dobrih 20 odstotkov celotnih letnih prihodkov. Imajo osem redno zaposlenih in 30 pogodbenih delavcev, večinoma avtorjev oddaj. Vsak dan jih posluša skoraj 40 tisoč poslušalcev koroške regije, sosednjih regij in zamejske Koroške. "Zaradi nerazumljive in neupravičene odločitve ministrstva bomo primorani krčiti in siromašiti program, situacija pa radio sili tudi v komercializacijo," je dejala Ogrizova, ki je občinam danes ponudila dodatne možnosti sodelovanja, a glede konkretnega sodelovanja z radiem se bodo občine še odločale.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta