Koroško gospodarstvo v dobri kondiciji z izvoznim nabojem

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
28.05.2019 16:17

Podjetja v koroški regiji v povprečju nadaljujejo pozitivne trende poslovanja, izvoz še krepi, po produktivnosti pa je regija v zaostanku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K dobičku regije je največ prispeval TAB Mežica. Čisti dobiček TAB-a je lani dosegel 26,5 milijona evrov, kar je za 17 odstotkov več kot v letu 2017. 
Andrej Petelinšek

Koroško gospodarstvo je ponovno okrepilo svoje poslovanje in nadaljuje pozitivne trende poslovanja, pri čemer se še nadalje krepi prodaja na tujih trgih, ponazarjajo podatki Ajpesa v podrobnejši analizi poslovanja gospodarskih družb v regiji v letu 2018. Podatke o poslovanju je za analizo predložilo 1256 družb, kar je podobno kot leto prej (v analizo je zajetih pet družb manj kot v letu 2018). V tem letu je bilo v koroški regiji na novo ustanovljenih 54 družb, izbrisanih pa 59, kar je za dobro polovico več kot leto prej. To je bilo tudi leto za začetek 25 stečajnih postopkov (za 67 odstotkov več kot v letu 2017), dveh postopkov redne likvidacije in dveh prisilnih poravnav. Največ stečajev je bilo v gradbeništvu in predelovalni dejavnosti. Nadaljnji poudarek inovativnosti Podjetja v regiji so v letu 2018 izkazala neto čisti dobiček v višini okoli 80 milijonov evrov, ustvarila pa dobri dve milijardi evrov prihodkov, kar je za enajst odstotkov več kot v letu 2017. Pri tem se je delež ustvarjenih prihodkov na tujih trgih še okrepil, med kazalniki rasti z dvanajstimi odstotki namreč izstopa prav izvoz. Pomen krepitve izvoza izpostavlja tudi direktorica GZS Območne zbornice Koroška Aleksandra Gradišnik, ki je ob nedavnem pogonu novega štiriletnega mandata upravnega odbora koroške zbornice poudarila tudi vlogo zbornice in nadaljnje povezovanje gospodarstva v njej. "Naše aktualne naloge se navezujejo predvsem na spodbujanje inovativnosti, kadrovske izzive gospodarstva za vse generacije, procese digitalizacije in internacionalizacije, storitve za izvozno usmerjeno gospodarstvo, promocijo in obmejno sodelovanje ter na uresničitev tretje razvojne osi," je poudarila. Ta četrtek bo regijska zbornica znova podelila priznanja najbolj inovativnim v regiji, ob tej priložnosti bo na Ravnah tudi okrogla miza več sodelujočih o povezovanju inovativnosti.

Negativno le podjetja v občini Podvelka

​V letu 2018 se je v regijskem gospodarstvu povečalo tudi število zaposlenih, in sicer za štiri odstotke (v absolutni številki to pomeni, da je v gospodarskih družbah 13.168 zaposlenih). Še vedno prevladuje največ zaposlenih v velikih družbah, struktura se je nekoliko spremenila po krajih - v mestni občini Slovenj Gradec so zabeležili 2,8-kratno povečanje števila novih zaposlitev, v Dravogradu 1,8-kratno povečanje, v občini Ravne pa je bilo na primer za dve tretjini manj zaposlitev.

Poslovanje okrepili tudi podjetniki

​Produktivnost se je povečala za odstotek, vsak zaposleni je v povprečju ustvaril 40.013 evrov neto dodane vrednosti. Po kazalniku produktivnosti je bila sicer regija v primerjavi z drugimi regijami manj uspešna - vsak zaposleni je v povprečju prejšnjega leta ustvaril za dobro petino manj prihodkov in za dobro desetino manj neto dodane vrednosti. Povprečna mesečna plača se je povečala za šest odstotkov, znašala je 1607 evrov bruto, v Sloveniji pa 1652 evrov. Plačilna disciplina regijskih družb se je izboljšala. Bilo je namreč za 13 odstotkov manj družb, ki so izkazovale dolg do države, še kažejo podatki Ajpesa. Povprečen znesek blokad na transakcijskih računih je skupno znašal nekaj manj kot štiri milijone evrov in se je zmanjšal za 14,5 odstotka. Poslovanje so okrepili tudi podjetniki iz regije, povečali so tako število zaposlenih, prihodke, odhodke, dodano vrednost ter poslovno leto sklenili s pozitivnim poslovnim izidom. Prihodke so okrepili tako na domačih kot na tujih trgih (skupaj so dosegli 202 milijona evrov), največ prihodkov so ustvarili podjetniki iz občine Slovenj Gradec, sledijo Radlje ob Dravi in Ravne. Zadruge v koroški regiji pa so ustvarile dobrih 38 milijonov evrov prihodkov, pri čemer so dosegle najvišji prihodek na tujem trgu v zadnjih petih letih, a so poslovno leto zaključile z minimalno neto čisto izgubo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta