Koroško kolesarsko okno v svet

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
25.09.2019 21:06

Sveže postavljena lesena paviljona na Poljani naj bi bila del širše kolesarske in turistične zgodbe v okviru Geoparka Karavanke, vodni zadrževalnik na Poljani pa naj bi bil večnamenski

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poljana kot kolesarsko izhodišče.
Tomaž Ranc
Detajli
Tomaž Ranc
Na Poljani bo stičišče kolesarskih poti.
Tomaž Ranc
Zadnja zunanja opravila na paviljonih, kjer bodo na voljo informacije o Geoparku Karavanke.
Tomaž Ranc
Kozolec in cerkev na Poljani
Tomaž Ranc
Paviljona, ki bosta infotočka Geoparka Karavanke
Tomaž Ranc

Na Koroškem so projekte Geoparka Karavanke konkretno prijeli v roke, tako da na Poljani že stojita paviljona, ki sta zrasla s pomočjo Interregovega projekta Nature game. Opazna sta ob kozolcu že z glavne ceste, ki vodi proti zgornji Mežiški dolini ali mejnemu prehodu Holmec. Na paviljonih so te dni opravili še zadnja tesarska dela in očistili objekte, ki bodo postali infotočka za kolesarje in druge obiskovalce Geoparka, ki sega na obe strani meje. Kot je znano, je vodilni partner 2,3-milijonskega projekta koroški podjetnik Franz Skuk. Samo postavitev Naravne infotočke Poljana pa je stala 270 tisoč evrov.

Infooprema prihodnje leto

Kot je povedal vodja Geoparka (v njem sodeluje 14 partnerskih občin iz avstrijske in slovenske Koroške ter podjetji Podzemlje Pece in Obirske jame) Gerald Hartmann, bo infotočka predvidoma odprta prihodnje leto, saj jo bo treba še informacijsko opremiti. "Sedaj v okviru tega projekta Slovenija-Avstrija ponujamo izletniške točke in pohodništvo, zraven že izpostavimo ponudbe za kolesarstvo, centralna infotočka za vse pa bo potem tudi Poljana," je dejal.

Paviljona, ki bosta infotočka Geoparka Karavanke
Tomaž Ranc
Kozolec na Poljani, ki bi lahko zaživel v več pogledih
Tomaž Ranc

Širša zgodba

Medtem ob kozolcu na Poljani, kjer sta paviljona, pripravljajo širšo zgodbo hitrejšega in celovitejšega razvoja turizma, razlaga Tasič, saj želijo v okviru projekta protipoplavne zaščite vodo izkoristiti tudi za turistični zagon. V veliki travniški kotlini se namreč načrtuje vodni zadrževalnik s stalno ojezeritvijo, kjer vidijo možnost razvoja turizma.
Projekt zadrževalnika, o katerem je nazadnje tekla beseda ob obisku ministra za okolje in prostor Simona Zajca, bi izpeljali z evropskimi sredstvi iz naslova poplavne varnosti in je sicer najpomembnejši protipoplavnih ukrep, ocenjuje župan Tasič. Gre za enega od šesterice skupaj 22 milijonov evrov vrednih projektov za zmanjšanje poplavne ogroženosti ob Meži in Mislinji.

Kozolec in cerkev na Poljani
Tomaž Ranc
Detajli
Tomaž Ranc
Zadnja zunanja opravila na paviljonih, kjer bodo na voljo informacije o Geoparku Karavanke
Tomaž Ranc
Zadnja zunanja opravila na paviljonih, kjer bodo na voljo informacije o Geoparku Karavanke
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta