Koroško kulinariko na turistični zemljevid

Jurij Berložnik
25.10.2016 19:39
Danes zvečer je vodstvo Večera priznanje Zlata ponev Koroške podelilo zmagovalni Gostilni pri lipi z Mute, na drugo mesto se je uvrstila gostilna Murko iz Slovenj Gradca, na tretje pa gostilna Delalut z Raven na Koroškem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Štiri tovste rpice pa grumpov tri žlice in krajtlihov nucaš cel kup ... To bo res župa vseh žup!" je danes zvečer v Gostilni pri lipi na Muti odmevala skladba Dravograjskega seksteta z naslovom Repna župa za štiri osebe, v kateri so pevci humorno odpeli recept za eno od jedi iz tipične koroške kulinarike. Prav to smo od junija do septembra spodbujali v koroških gostilnah in na turističnih kmetijah v akciji Večera Koroška z imenom Zlata ponev. Najboljšo koroško gostilno ste s skupnimi močmi izbrali bralci Večera in Večera Koroška ter strokovna komisija, ki jo je vodil etnolog, poznavalec slovenske kulturne dediščine in gastronomije

Janez Bogataj

. Največ glasov, 397, je med sedmimi finalisti prejela Gostilna pri lipi z Mute, Gostilna Murko iz Slovenj Gradca jih je dobila 254, Gostilna Delalut z Raven na Koroškem pa 240. Poleg omenjenih, ki so se odrezale najbolje, so v akciji sodelovale še Gostilna Rogina iz Podgorja, Turistična kmetija Lešnik iz Šmartna, Turistična kmetija Klančnik iz Podklanca in Turistična kmetija Ploder iz Šentanela, tudi sicer vsi priznani ponudniki koroških dobrot.

Bralci in komisija soglasno

Odločilno besedo je imela strokovna komisija, ki so jo poleg predsedujočega Bogataja sestavljali še

Franc Jezeršek

(Hiša kulinarike Jezeršek),

Helena Cvikl

(direktorica VŠGT Maribor),

Tanja Lešnik Štuhec

(predavateljica in strokovnjakinja na gostinskem področju),

Brigita Rajšter

(direktorica Koroškega pokrajinskega muzeja) in predstavnik Večera Koroška.

Izpostavljamo najboljše zgodbe gostincev

Priznanje je lastnici Gostilne pri lipi

Heleni Kresnik Pažek

izročil direktor Večera

Uroš Hakl

. "Poslanstvo medija s 70-letno tradicijo je tudi skrb za razvoj okolja, v katerem ima svoje bralce. To počnemo med drugim z iskanjem presežkov, posebno takih, ki pripomorejo k ohranjanju identitete regije. In izvirna domača kulinarika je ena od zgodb, ki naredijo regijo še zlasti prepoznavno. Da bi poudarili posebnosti Koroške s pristno domačo kuhinjo, smo izkoristili vpliv najmočnejšega medija v regiji, časopisa Večer Koroška, ki prihaja v vsako gospodinjstvo. Z akcijo Zlata ponev izpostavljamo najboljše zgodbe koroških gostincev in jih prepuščamo v oceno bralcem. Dober znak je, da je tudi ugledna strokovna komisija potrdila njihov izbor. To namreč kaže, da širša javnost zna prepoznati najboljše zglede in za njih zastaviti svoj glas," je povedal Hakl.

Only for local people! (Samo za domačine!)

Pogost argument, ki ga je slišati pri nekaterih gostincih (ne pri teh, ki so sodelovali v akciji), je, da je regionalno kulinariko težko ponuditi tujemu gostu, saj ta teh jedi še ne pozna, zato ga na jedilniku le stežka premamijo in se raje odloča za globalizirane jedi, kot so pice, golaži, špageti, burgerji. Z zanimivo idejo je postregla članica strokovne žirije Brigita Rajšter, etnologinja in profesorica zgodovine, Predlagala je, da bi na jedilne liste, ki jih gostinci praviloma pripravijo tudi v tujem jeziku, pri koroških jedeh pripisali 'only for local people' (samo za domačine). "Na ta način označimo hrano, ki je naša in zapisana v našem lokalnem kolektivnem spominu. Hkrati pa tako označena pomeni izziv za ostale, ki domače koroške košte ne poznajo, in v njih zbudi radovednost, da jo okušajo kot gurmansko posebnost," je povedala Rajštrova, sicer tudi avtorica knjig Knapovška košta in Libeliška kuharica.

Sašo Plevnik
Milan Kamnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta