Kupe sadre bo treba odstraniti

Jasmina Detela Jasmina Detela
16.04.2022 06:00

Šest kmetov z območja Dravograda in Slovenj Gradca je prejelo ureditvene odločbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kupi z belo snovjo, ki jih bo potrebno odstraniti
Rozmari Petek

Iz inšpektorata za okolje in prostor so sporočili, da so zaradi nezakonito odloženih odpadkov oziroma belega materiala, ki ni namenjen gnojenju kmetijskih površin, inšpektorici za okolje, ki vodita inšpekcijske postopke v zvezi z odlaganjem bele snovi s sumom na sadro, odložene na zemljiščih v občinah Dravograd in Slovenj Gradec, šestim inšpekcijskim zavezancem izdali ureditvene odločbe. Kot izhaja iz uredbe o ravnanju z odpadki, je le te prepovedano puščati v okolju, odmetavati ali z njimi nenadzorovano ravnati. Zato sklepamo, da je inšpektor kmetom odredil odstranitev kupov odpadkov oziroma sadre.

Zaradi ugotovljenih pomanjkljivosti je bila odločba izdana tudi Steklarni Rogaška. Odločbe še niso bile vročene, zato na inšpektoratu njihove vsebine ne želijo komentirati.

V nadzor inšpekcijskih služb trenutno vključenih 23 kmetij na območju Koroške s skupaj 60 hektarji kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi uporabili okoli 510 ton industrijske sadre, za katero naj bi kmetje menili, da gre za apno, ki se sicer lahko uporablja na kmetijskih zemljiščih. Kot smo že poročali, so znani tudi že nekateri rezultati vzorčenja in sicer iz sedmih kupov sadri podobne snovi na kmetijskih gospodarstvih Mislinjske doline in Dravograda. V kar šestih primerih so ugotovili bistveno presežene vrednosti svinca. Te so bile presežene od sedem- do kar 44-krat. V vseh vzorcih je bil prisoten tudi krom. Poreklo sadre še neznano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta