Le še peščica triletnih otrok v zgornji Mežiški dolini s preveč svinca v krvi

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
03.09.2020 16:00

Nove analize vsebnosti svinca v krvi triletnih otrok iz Črne in Mežice pokazale prekoračitve pri štirih otrocih od stotih, kar pomeni, da je cilj okoljskega sanacijskega programa dosežen. Kljub temu, opozarjajo na ravenski enoti NIJZ, v izvajanju ukrepov ne kaže popustiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji odvzemi krvi v laboratoriju v Mežici - izvedli so jih po načrtu v juniju, zdaj pa so analizirali rezultate. 
Andrej Petelinšek

Aktualne analize vsebnosti svinca v krvi v povprečju tri leta starih otrok kažejo, da okoljski sanacijski program v zgornji Mežiški dolini vendarle daje pozitivne rezultate oziroma da delujejo tudi (samo)zaščitni ukrepi prebivalstva in ozaveščanje stroke o nujnosti omejevanja vplivov svinca na okolje in zdravje. Otrok s prekoračenimi vrednostmi svinca v občinah Črna in Mežica (starih med 24 in 48 mesecev) v krvi je namreč po letošnjih meritvah štiri odstotke (ali štirje tudi v absolutnih številkah). V letu 2020 so z ravenske enote NIJZ na odvzem vzorcev krvi junija povabili otroke iz občin Črna na Koroškem in Mežica. "Z odzivom in rezultati smo lahko zadovoljni. Zbrali smo 106 vzorcev krvi (od 146 vabljenih oziroma 73 odstotkov kandidatov). Glede na kriterije je bilo v obdelavo podatkov zajetih 100 rezultatov. Vzorci krvi so bili odvzeti v laboratorijih Zdravstvenega doma Ravne v Mežici, Črni in na Ravnah. Laboratorijske analize na vsebnost svinca v krvi so bile izvedene na Kliničnem inštitutu za klinično kemijo in biokemijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Pri obdelavi podatkov smo zaradi kriterija starosti oziroma kraja bivanja otroka izločili šest rezultatov," pojasnjujejo na ravenski NIJZ.

Pristali na cilju, a tveganj tudi vnaprej ne kaže podceniti

Štiriodstotni delež že ustreza ciljni vrednosti programa do leta 2022. Vrednosti, nižje od 50 mikrogramov svinca na liter krvi (meja pri otrocih je 100), je imelo 80 otrok, kar pomeni najvišji delež od začetka izvajanja programa. Zdravnica Neda Hudopisk, predstojnica NIJZ OE Ravne, poudarja: "Veseli nas, da smo v epidemijskih časih izpeljali vzorčenje krvi otrok na vsebnost svinca. Ugotovljene vrednosti svinca v krvi otrok so bile v povprečju nižje kot v prejšnjih letih. Najbrž je to tudi odraz posebnih razmer v času pred vzorčenjem, ko je bilo veliko poudarka na ostajanju doma oziroma na higieni. Dosledno upoštevanje higiene se pozitivno odraža na različnih področjih."

Vrednosti svinca od 11 do 209 mikrogramov na liter krvi

Primerjava rezultatov glede na občino bivanja in glede na spol (vključenih je bilo 51 deklic in 49 dečkov) so pokazali višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna na Koroškem in pri dečkih. "Že več let izpostavljamo onesnažen prah kot pomemben vir izpostavljenosti otrok svincu in poudarjamo, da suho pometanje ni primeren način čiščenja površin, saj se prah dviguje in raznaša v bivalno okolje otrok. Tudi letos pa iz anket lahko razberemo, da v slabih 30 odstotkih gospodinjstev še vedno pometajo z navadno metlo, pri otrocih iz teh gospodinjstev pa opažamo višje vrednosti svinca v krvi. Zato še enkrat poudarjamo, da je onesnažen prah otrokom nevaren, da suho pometanje ni primeren način čiščenja in je veliko bolje prašne površine mokro brisati ali posesati s kakovostnim sesalnikom s hepa oziroma vodnim filtrom. Že drugo leto zapored opažamo, da smo zastavljenemu cilju (manj kot pet odstotkov otrok z vrednostjo svinca v krvi nad mejno vrednostjo) precej blizu in da je dosegljiv, če poskrbimo za dosledno preprečevanje izpostavljenosti otrok onesnaženemu prahu," še poudarjajo na NIJZ. Izmerjene vsebnosti svinca v krvi otrok so znašale od 11 do 209 mikrogramov na liter krvi. Povprečna koncentracija svinca v krvi je bila 37,9 mikrograma. Izmerjene vrednosti so bile v povprečju v primerjavi s predhodnimi leti nizke. Pri štirih otrocih, pri katerih so ugotovili povišanje koncentracije svinca, so oziroma še bodo opravili kontrolne teste - pri enem otroku, ki so mu kontrolni odvzem že opravili, je bila vrednost že precej nižja od mejne vrednosti. Ostale kontrole pri treh otrocih bodo po protokolu opravljene še ta mesec, pojasnjujejo pri ravenski območni enoti NIJZ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta