Lek na Prevaljah uresničuje večkrat preloženo, a napovedano in pričakovano zaprtje tovarne

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
31.05.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lek Prevalje
Petra Lesjak Tušek

Potem ko so v Leku od prve napovedi leta 2019 večkrat preložili napovedano zaprtje proizvodne lokacije na Prevaljah in medtem podaljševali proizvodnjo amoksiklava ter nazadnje lani poleti napovedali, da bodo tovarno zaprli konec letošnjega leta, so zdaj v teku postopki za uresničitev te namere. Proizvodnjo antibiotika, ki je na Prevaljah potekala vse od leta 1988, so medtem že preselili v avstrijski Kundl, na Prevaljah pa so jo nadaljevali le zaradi obsega povpraševanja in, kot so v preteklosti pojasnjevali, v skladu s strateško usmeritvijo.

Zaposleni na prevaljski lokaciji, tako v enoti Antiinfektivov kot iz dela Globalnega operativnega centra, so tako za danes prejeli vabilo na sestanek, namenjen predstavitvi podrobnosti potrjene namere o zaprtju lokacije do konca leta. Srečanje z zaposlenimi so sklicali Saša Sankovič, direktor Antiinfektivov Prevalje, Robert Ljoljo, predsednik uprave Leka in Sandoza Slovenije, in Hannes Woerner, globalni vodja dejavnosti Antiinfektivov. Kot so pojasnili iz Leka, bodo sodelavcem danes le predstavili potrjeno namero o zaustavitvi proizvodnje s koncem leta in kaj to pomeni za delovanje lokacije ter za zaposlene. "Proizvodnja v enakem obsegu deluje še do konca leta, v vmesnem času pa bomo s socialnimi partnerji dogovorili vse podrobnosti glede zaposlenih," so pojasnili v Leku.

Delavci še verjeli v možnost obstanka proizvodnje

Število zaposlenih na Prevaljah se je medtem že zniževalo. Pred dvema letoma so sporočali, da so za 77 od takrat 340 delavcev našli rešitve, takrat tudi znotraj Novartisa in globalnega operativnega centra, ponudili so jim tudi možnost prezaposlitve v Avstrijo. Tako je na lokaciji ostalo okoli 200 delavcev, ki bodo v večini ostali brez dela - globalni operativni center pa naj bi po neuradnih informacijah ostal, a ne na Prevaljah, temveč v prostorih Adienta v Slovenj Gradcu, kjer so proizvodnjo pred poldrugim letom zaprli. V te prostore se bodo predvidoma selili jeseni, v centru pa je oziroma bo okoli 60 do 70 zaposlenih. Delavci so sicer ob večkratnem podaljšanju delovanja še upali, da bi proizvodnja na Prevaljah lahko o(b)stala, še posebej po ločitvi Novartisa in Sandoza, ko so se neuradno omenjale možne kombinacije ohranjanja proizvodnje. Medtem je sicer Sandoz pognal veliko, 400 milijonsko naložbo v Lendavi s 300 delovnimi mesti.

Lek je na Prevaljah sprva zgradil novo proizvodno halo za potrebe širitve proizvodnje antibiotika. Dve leti po začetku gradnje, že leta 2019, pa so sporočili, da bodo na Prevaljah v dveh letih zaključili proizvodnjo antibiotikov - da se bo ta selila v Avstrijo, lokacija na Prevaljah pa dobila novo vlogo. Državno subvencijo za naložbo je Lek nato vrnil, novozgrajeno halo pa prodal Tovarni akumulatorskih baterij - Tab Mežica. Slednja je napovedovala, da bo na Prevaljah v sodelovanju s kitajskim partnerjem vzpostavila proizvodnjo litij-ionskih baterij. Povezovanje s partnerjem se nato iz več razlogov, tudi vplivov epidemije covida, ni izšlo, dinamika vzpostavljanja proizvodnje Tab na Prevaljah se je upočasnila. S tem ko je Lek podaljševal proizvodnjo, Tab pa jo začrtal v spremenjenih okvirih, pa se ni uresničil prvotni dogovor, po katerem bi Tab zaposlil okoli 100 delavcev iz Leka. 

Tab bo še zaposloval, dogovor o prezaposlovanju iz Leka pa ni več v veljavi

V zvezi z možnostjo zaposlovanja v Tabu, ki pa od nedavnega na Prevaljah že deluje, pa je glavni direktor Tab Roman Burja (ki je bil prej direktor prevaljskega Leka) v intervjuju za Večer marca povedal: "Dinamiko zaposlovanja bomo prilagajali potrebam na trgu, tako do konca leta načrtujemo, da bo zaposlenih 40 delavcev. Ko bo proizvodnja v celotnem obsegu, načrtujemo, da bo zaposlenih sto delavcev. Z Lekom smo imeli sklenjen dogovor, ki pa s podaljševanjem Lekove proizvodnje na Prevaljah ne velja več. Mi smo zainteresirani, da ponudimo zaposlitev tudi tem kadrom, nismo več v zelo aktivnih dogovarjanjih, smo pa v stikih in skušamo uskladiti dinamiko. Tako je pravzaprav tudi ustrezalo obema stranema."

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta