Lesene mostove v Slovenj Gradcu bodo odstranili in do konca leta zgradili nove, vložena je tožba

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
14.09.2024 06:00

Tri lesene mostove, ki so dvignili veliko prahu, bodo nadomestili novi. Mestna občina pa je proti projektantoma že vložila polmilijonsko tožbo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Markantni leseni mostovi bodo po navedbah župana Tilna Kluglerja še letos odstranjeni.  
Nejc Strojnik

V drugi polovici preteklega leta so na treh lokacijah v Slovenj Gradcu - pri trgovskih centrih Spar in Mercator ter pri šolskem centru - postavili izstopajoče lesene mostove, namenjene pešcem in kolesarjem. Hitro po postavitvi so sprožili marsikatero reakcijo občanov in občank in ti še vedno, več kot leto dni po postavitvi, niso dočakali njihovega odprtja.

Zataknilo se je pri občutno prevelikih, celo nevarnih naklonih na površinah. Po pravilniku o kolesarskih površinah je namreč vzdolžni nagib lahko med tremi in petimi odstotki, česar pa ne dosega nobeden od treh mostov, tisti pri šolskem centru ima celo 18-odstotni naklon.

Na Mestni občini Slovenj Gradec so mostove hoteli rešiti z novim projektantom, a od njega niso dobili primerne rešitve, s katero bi mostove predelali, da bi bili varni. "S projektantom, ki je bil izbran na razpisu, smo opravili kar nekaj osebnih sestankov, bilo je veliko dopisovanja, a od njega po pregledu recenzentov in drugih služb nismo dobili primerne rešitve, kako sanirati obstoječe mostove. Glede na vsa ta mnenja mostov verjetno ni možno sanirati, zato jih bo treba odstraniti," pravi župan Tilen Klugler. Ob tem doda, da imajo že pripravljeno projektno dokumentacijo za nove mostove in da jih bodo v kratkem začeli graditi. "Novi mostovi bi obstoječe zamenjali do konca leta, pred kratkim smo tudi vložili tožbo zoper projektanta, dva sta bila partnerja v pogodbi, in zavarovalnici, pri kateri imata zavarovano odgovornost. Tožba je vredna več kot 500.000 evrov, kolikor ocenjujemo, da je bilo narejene škode," je jasen župan.

Po Kluglerjevih besedah bodo novi mostovi v nasprotju z zdajšnjimi imeli betonsko pohodno površino, ograja pa bo kovinska z lesenimi letvicami, a precej nižja, kot je sedaj. Občina je sicer za okoli 350.000 evrov mostove lani zgradila v okviru dobra dva milijona evrov (brez DDV-ja) vrednega projekta izgradnje kolesarskih površin. Mostove, ki jih bodo sedaj odstranili, je projektirala družba DK-PROTIM na podlagi javnega razpisa, objavljenega leta 2018. Mestna občina Slovenj Gradec je za projekt, da bi preverila skladnost izdelane projektne dokumentacije, naročila recenzijo. Opravilo jo je podjetje N-invest in dalo pozitivno mnenje. Na podlagi tega je občina pri Upravni enoti Slovenj Gradec zaprosila za gradbeno dovoljenje. Projekt je torej kljub nekajkrat prevelikemu naklonu šel skozi vsa dosedanja sita, gotovo pa bi se ustavilo na zadnji točki, pri pridobivanju gradbenega dovoljenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta