Ljubiteljska kultura v Mislinjski dolini: Leto v znamenju okroglih jubilejev

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.03.2024 14:38

Kopica pomladnih in poletnih prireditev tudi v luči okroglih obletnic. Med drugim bo letos poleti 90 let praznoval slovenjgraški glasbeni pedagog, zborovodja in kulturni delavec Jože Leskovar

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečanje otroških folklornih skupin 
Jskd Oi Slovenj Gradec

Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD), območna izpostava Slovenj Gradec, in Zveza kulturnih društev (ZKD) Slovenj Gradec sta tudi letos pripravila kopico prireditev, ki bodo popestrile spomladanske dni v Mislinjski dolini, kjer je ljubiteljska kultura zelo dobro razvita na vseh področjih. Začelo se je že v februarju s srečanjem otroških lutkovnih skupin, nadaljuje se z revijo pevskih zborov v marcu, sledijo še Anderličevi gledališki dnevi, festival mladinske kulture in teden ljubiteljske kulture v maju. 

Srečanja lutkovnih skupin
Maša Flogie

Pri tem tako koordinator slovenjgraške območne izpostave JSKD Miha Šuler kot predsednik ZKD Slovenj Gradec Andrej Breznik poudarjata dobro medsebojno sodelovanje. "V slovenjgraški izpostavi smo zelo ponosni, da je naše sodelovanje z ZKD Slovenj Gradec na vseh področjih tako zgledno," je povedal Šuler in izpostavil, da to povsod ni samoumevno. Breznik spomni, da je tako že vrsto let. "To se odraža na način, da se za vse prireditve dogovarjamo skupaj in si ne skačemo v zelje. Tu se lahko društva bolje počutijo, saj imajo podporo obeh organizacij,"

Letošnje leto bo v znamenju okroglih jubilejev. Začelo se bo v marcu s šestdeseto obletnico pevskih srečanj. 60. revija odraslih pevskih zborov Mislinjske doline, ki jo bo strokovno spremljala skladateljica, zborovodkinja in profesorica Tadeja Vulc, bo 21. in 22. marca v avli Druge osnovne šole Slovenj Gradec. Prijavljenih je 16 zborov s preko 200 nastopajočimi. Ob zaključku revije se bodo združeni zbori s pesmijo poklonili tudi legendi slovenske narodno-zabavne glasbe Francu Šegovcu, soustanovitelju in vodji ansambla ​​Štirje Kovači, ki bo letos zabeležil sedem desetletji neprekinjenega delovanja, ter glasbenemu pedagogu, zborovodji, skladatelju in častnemu občanu Mestne občine Slovenj Gradec Jožetu Leskovarju. Slednji bo letos poleti dopolnil 90 let. Kot vsako leto, bo tudi na letošnji reviji nastopil moški pevski zbor Franc Ksaver Meško s Sel, ki slavi šestdeset let delovanja. Prav toliko let pri zboru že prepeva Viktor Hovnik. Ženska vokalna skupina Nova bo septembra zabeležila dvajset let delovanja, njen ustanovitelj je bil prav Leskovar. Letos pa 90 let slavi tudi še Pihalni orkester Slovenj Gradec. 

Program JSKD OI Slovenj Gradec in ZKD Slovenj Gradec je sicer zelo pester. Marec je folklorno in zborovsko obarvan, april pa bo v znamenju gledaliških skupin, saj se bodo odvili 18. Anderličevi gledališki dnevi - Območno Linhartovo srečanje odraslih gledaliških skupin. Potekalo bo tudi srečanje otroških gledaliških skupin Koroške in Festival vizije. V maju sledijo Tedni ljubiteljske kulture s tradicionalnim dogodkom Dnevi ljubiteljske kulture na Štrekni. 

Miha Šuler, JSKD OI Slovenj Gradec, Andrej Breznik, ZKD Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

Objavljeni so bili tudi javni razpisi za izbor kulturnih programov oziroma projektov na področju ljubiteljskih kulturnih dejavnosti na območju slovenjgraške in mislinjske občine. V Slovenj Gradcu je na voljo skoraj 150 tisoč evrov, v Mislinji pa 30 tisoč evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta