Marjan Šarec na Ravnah o tretji osi: "Nisem prišel dajat obljub"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
28.11.2019 21:33

Odbor za finance v nadaljnjo obravnavo pospremil poroštveni zakon za tretjo os. Mladinska iniciativa podelila nazive ambasadorji Hoč'mo cesto, kjer pa se je umaknila od dosedanjega civilno-družbenega zaledja in podelila naziv politikom. Milan Kamnik: "Dokler ni prve šaufle, ni nič! Je vsak ambasador samo na pa(pir)ju."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse v zvezi s tretjo razvojno osjo vzbudi na Koroškem precej zanimanja.
Tomaž Ranc

Odbor za finance je opravil drugo obravnavo predloga poroštvenega zakona za drugi tir in dela tretje razvojne osi - na Koroškem in Dolenjskem. Predlog poroštva za tretjo os je omejen na 360 milijonov evrov in ga je državni zbor sprejel 29. oktobra. Za je tedaj glasovalo 67 poslancev, proti je bila le Levica. Kot je poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, pa je verjetnost unovčenja poroštev praktično nič. Pripombe sta imela Luka Mesec (Levica) in Franc Rosec (SDS), ki se ne strinjata, da sta dva tako različna projekta vključena v isti zakon, Rosec je problematiziral hkratno poroštvo za oba projekta, Mesec tudi traso hitre ceste.

Premier ni prišel dajat obljub

Na Ravnah na Koroškem je bila zvečer prireditev Ambasadorji Hoč'mo cesto v organizaciji Mladinske iniciative, ki sta se je udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za finance Andrej Bertoncelj.
Šarec je spomnil, da so bili zadnji večji projekti v državi narejeni še v času socializma in da se kot župan spominja, kako težko je včasih kaj premakniti, a poudaril: "Nisem prišel dajat ne časovnic ne obljub, lahko rečem samo to, da se bomo zelo potrudili, da bi se zadeva začela odvijati. Kot smo slišali danes (o tem je govoril vodja iniciative Aljaž Verhovnik), civilna iniciativa ni tista, ki bi propagirala posamezne stranke, in prav je tako, kajti to niso strankarski projekti. To ni projekt ne predsednika vlade ne posameznih ministrov, to je projekt vseh skupaj. Vsi se moramo potruditi - tisti, ki smo odločevalci, da se bo os začela graditi. Poroštveni zakon je zagotovo tudi pogoj za to. Verjamem, da bodo vsa ministrstva naredila vse, da se bodo zadeve premaknile v pravo smer," je dejal Šarec in dodal, da tras ne gre kar tako spreminjati, saj se zadeve potem premaknejo za pet let, in včasih tudi politika ni tista, saj marsikdo, pa naj bodo občine ali posamezniki, kdaj s traso in posegi niso zadovoljni. "Samo ne po mojem," je ponazoril.

Marjan Šarec na Koroško ni prišel dajat obljub.
Tomaž Ranc

Od civilne družbe k politiki

Mladinska iniciativa je tokrat nazive podelila Marku Mandiću za promocijsko podporo, novinarki Maji Nabernik za medijsko pozornost in naklonjenost ter glasbeniku Božu A. Koleriču za nesebično ponujeno skladbo Zemlja Koroška, ki je kot himna pripomogla k promociji.
Na presenečenje ali razočaranje javnosti in nekaterih dosedanjih ambasadorjev pa je iniciativa tokrat nazive podelila prvič tudi politikom in državni funkcionarki, poslancema vladne koalicije Janiju Predniku in Jožetu Lenartu ter državni sekretarki ministrstva za infrastrukturo Nini Mauhler za vsesplošno angažiranost pri zagotavljanju pogojev za pričetek gradnje, kar pa se doslej še ni zgodilo.
Kot je znano, je iniciativa doslej podeljevala ambasadorski naziv predstavnikom kulture, glasbe (Milanu Kamniku, Mi2 ...), javnosti (novinarjem, karikaturistu), gospodarstvenikom, filatelistom in drugim akterjem civilne sfere, ki so tvorili in pomagali kreirati gibanje Hoč'mo cesto, ne pa tudi predstavnikom izvršne in zakonodajne oblasti, katerih delo vrednotijo volivci in katerih osnovna dolžnost je prav boj za izgradnjo nujne hitre ceste, ki pa se kljub določenim napredkom še vedno ni niti začela.
Truda omenjenih nihče ne zanika, tudi to, iz katerega političnega okvira prihaja kdo, je popolnoma nepomembno. Ali kot je komentiral eden od ambasadorjev, legendarni kantavtor Milan Kamnik: "Dokler ni prve šaufle, ni nič! Je vsak ambasador samo na pa(pir)ju."

Zbrane je pozdravil tudi kantavtor Milan Kamnik
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta