Medalje Koroškega pokala občin ostale na naši strani meje

Nejc Strojnik
25.02.2022 17:29

Koroški župani, podžupani, svetniki in člani občinskih uprav ter mediji so se danes v Črni pomerili v alpskem smučanju. Najboljši predstavnik sedme sile

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tekma bo postala tradicionalno druženje, ki se bo v prihodnosti še razširilo.
Nejc Strojnik

Dobrodošli v Črni, kar naprej, je že na parkirišču pozdravljala županja Romana Lesjak in ob vprašanju mislinjskega kolega Bojana Borovnika, ali imajo sploh še dovolj snega, le zamahnila z roko in se nasmehnila: "Mi bi sneg lahko izvažali."

Tekmo je s startno številko 1 odprla županja Črne Romana Lesjak.
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik

Ko smo korakali proti smučišču, ki ima v srcih mnogih domačinov prav posebno mesto, smo se strinjali, da je takšnih dogodkov - neformalnih druženj - premalo. "Saj formalno smo povezani preko Sveta koroške regije, a smo nekoliko bolj zadržani, ko pride do družabnega dela. Oba dela, poslovni in družabni, pa morata biti povezana, drugače ne gre. Ne le kolegi, prijatelji moramo biti," pravi Lesjakova, ki je Koroški pokal občin v alpskem smučanju organizirala prvič, nanj pa povabila župane, podžupane, svetnike in člane občinskih uprav z obeh strani meje. Pogumno glasen - Avstrijci so pač smučarski narod - je bil nekdanji župan Suhe, sedaj pa predsednik Geoparka Karavanke Gerhard Visočnik. "'Gold, Silber und Bronze' bodo naše," je razlagal. A se je uštel, vse kolajne so namreč ostale na tej strani meje.

Brunarica tudi poleti

Prva tekma je na smučišče privabila nekaj manj kot 30 tekmovalcev in tekmovalk. Pogrešali smo predvsem predstavnike iz Dravske doline, smuči si je nameraval nadeti tudi župan Slovenj Gradca Tilen Klugler, a je bil prepričan, da je start predviden za eno uro kasneje, kot je bil. Zato je v družbi kolega Dušana Krebla iz Mežice, ki prav tako ni smučal, tokrat navijal. "Ugotavljam, da kar nekaj županov ne smuča, a tudi za to obstaja rešitev. Tekmovanje bo tako ali tako tradicionalno, zato razmišljam, da bi prihodnje leto uvedla več kategorij. Tek na smučeh in sankanje bi bila zelo primerna," razmišlja Lesjakova, ki je ponosna, da so pred nekaj dnevi na smučišču v Črni trenirali tudi člani slovenske moške A-reprezentance. "Smo se pohecali, da so lahko prihodnje leto predtekmovalci na Pokalu kralja Matjaža. Letos nam gre zima zelo na roko. Razmišljamo o novi vlečnici, posodobili bi radi brunarico. Črna je olimpijski kraj in prav je, da gre razvoj naprej," pravi Lesjakova.

Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Nenad Čmarec
Nejc Strojnik

Da je letošnja sezona zares odlična, nam je potrdil tudi Nenad Čmarec, ki je pred letošnjo zimo v najem vzel brunarico pri spodnji postaji vlečnice. "Fenomenalno je. Začeli smo 17. decembra in od takrat smo bili zaradi slabega vremena le dvakrat zaprti. Tudi obisk je presenetljivo dober. Ljudje radi pridejo na smučišče," pove Čmarec. "V letošnji zimi je hitro padel naravni sneg, se dodobra premešal z umetnim in ustvaril resnično dobro podlago. Kljub temu, da smo konec februarja, je smuka še vedno izjemno ugodna, ni ledenih plošč, snežna odeja pa je še vedno debela več kot 30 centimetrov."

Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik

Čmarec je tudi vodnik na črnjanski ferati Mučevo in inštruktor na največji atrakciji v kraju - Olimplinu. "Večkrat sem razmišljal o brunarici, ki je bila pred tem odprta samo pozimi, in svojo vizijo predstavil županji. Hitro sva našla skupen jezik, tako da bomo - z izjemo kakšnega meseca v mrtvem delu sezone, to je konec marca, v začetku aprila - odprti celo leto. Ljudje, ki so prišli na spust po Olimplinu, so bili začudeni, da na smučišču ni mogoče spiti pijače, se usesti. To je bil pravzaprav povod za vse skupaj. Tudi poletno sezono bi rad izkoristil, brunarica se mi zdi idealna, tu mimo gre veliko sprehajalcev, v bližini so čisto nova otroška igrala, obetata se poletno sankališče in še ena ferata," našteva sogovornik, ki ga strm razvoj turizma v Črni zelo veseli.

Povezovanje in združevanje

Nekateri tekmovalci, tudi poslanec Jani Prednik (SD), so na tekmi v Črni sploh prvič smučali med količki. "Zelo sem zadovoljen, da sem prišel do cilja," je bil nasmejan in smel v napovedi, da bo v prihodnjih letih boj za stopničke precej bolj oster. "Zelo rad smučam in v letošnji zimi sem največkrat smučal prav tukaj v Črni," je dejal Prednik, ki je prepričan, da so takšna druženja nujna, saj da Koroška potrebuje povezovanje in združevanje. "Samo tako lahko naredimo preboj in dosežemo, da bodo projekti živeli." Za razliko od Prednika pa je prvič v Črni smučal župan Mislinje Bojan Borovnik, ki je bil s svojo vožnjo zadovoljen. "Najbolj pomembno je, da smo vsi živi in zdravi prišli do cilja," je dejal in obljubil, da se bo na smučanje v Črno še vrnil. "Večinoma res smučam na Kopah, ki v zadnjem času doživljajo izjemen razvoj. Veliko vlagajo v infrastrukturo, obiskovalcev, poleti in pozimi, je vedno več. Res super."

Koroški pokal občin
Nejc Strojnik
Koroški pokal občin
Nejc Strojnik

Tekmovanje v Črni je potekalo v dveh moških in dveh ženskih kategorijah. Meja za prehod v naslednjo kategorijo je bila postavljena pri 50 letih. V svojih kategorijah so zlate medalje osvojili Romana Lesjak, Mateja Mešnjak, Rajko Hovnik in Nejc Strojnik (avtor teh vrstic), ki je postavil tudi najboljši čas proge. Po uradnem delu in podelitvi medalj najboljšim sta sledila kosilo in druženje, ki ju ni pokvaril niti rahel dež.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta