Meritve v Mislinjski dolini tudi na poljih s koruzo

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.06.2019 18:07

Koordiniral jih bo neodvisni strokovnjak, pridobili so tudi že ponudbo institucije, ki jih bo izvajala - kdo so, pri slovenjgraški občini ne razkrivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meritve bodo s hmeljišč razširili tudi na druga kmetijska zemljišča. 
Andrej Petelinsek

Slovenjgraška mestna občina bo letos naročila nov monitoring tal, zraka in pridelkov. Za ta korak so se odločili, ker želijo ugotoviti, v kakšnem okolju ljudje živijo, in da dosežejo nek model sobivanja v občini, kjer so na eni strani predstavniki Civoza, na drugi pa pridelovalci hmelja. Novost je ta, da bodo meritve razširili tudi na druga kmetijska zemljišča, med drugim posejana s koruzo. Koordiniral jih bo neodvisni strokovnjak, njegovega imena na občini ne razkrivajo, prav tako ne institucije, ki jih bo izvajala.

Klugler: Ne gre za gonjo proti hmeljarjem

Slovenjgraški župan Tilen Klugler se je pred časom sestal s predstavniki civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov Civoz, ki je bila ustanovljena zaradi širjenja hmeljišč v bližino strnjenih naselij, in hmeljarji Mislinjske doline. "Z obema stranema smo dosegli konsenz glede ponovnega monitoringa, ki pa se ne bo izvajal le na območju hmeljišč, temveč bodo neodvisni strokovnjaki meritve izvedli oziroma vzorce odvzeli tudi na drugih kmetijskih površinah, predvsem tistih, ki so posejana s koruzo," pojasnjuje župan. To pa zato, tako župan, da dobimo primerjavo, kakšna škropiva uporabljajo: "Ne gre za gonjo proti hmeljarjem, kot mogoče kdo sliši, ampak predvsem za skrb za naše občane, v kakšnem okolju živijo." Prav morebitni negativni vplivi uporabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS) na zdravje in okolje skrbijo tudi Civoz, ki ga je pred približno dvema letoma ustanovila skupina zaskrbljenih občanov, ta čas ima več kot 2000 simpatizerjev.

Nataša Juhnov

Poziv kmetovalcem glede časa škropljenja

Občina je na svoji spletni strani objavila tudi poziv kmetovalcem in drugim uporabnikom fitofarmacevtskih sredstev. Prosijo jih, da pred načrtovanim škropljenjem na kmetijskih površinah sporočijo datum in lokacijo na krajevno običajen način: spletni portali, družbena omrežja, elektronska pošta. Obvestilo pričakujejo tudi na občini, ki ga bo objavila na svoji spletni strani oziroma prek svojih informacijskih kanalov. Po mnenju občine s tem kmetovalci ali skrbniki površin pokažejo razumevanje do vseh, ki se bodo lahko na tak način ognili direktnega vpliva FFS na njihovo zdravje. Obvestila so posebej zaželena pri tistih kmetijskih površinah, ki mejijo na vrtce, šole, otroška in športna igrišča, zdravstvene ustanove, domove upokojencev ali druge tovrstne objekte - in tudi na strnjena bivanjska naselja. "Mimoidoči bodo veseli tudi obvestilnih tabel, saj jih bodo kmetovalci tako iz prve roke seznanili o dogajanju na kmetijskih površinah," so še zapisali v dopisu.
Na občini poudarjajo, da lahko le ob medsebojnem razumevanju in sodelovanju vseh deležnikov zagotovijo, "da bo razvoj Mislinjske doline zaznamovalo trajnostno, okoljsko zaščitno in predvsem konstruktivno družbeno delovanje, razumen dialog ter želja po doseganju skupnih ciljev, med katerimi je na prvem mestu kakovost bivanja prav vseh občanov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta