Mestna občina Slovenj Gradec po državni zavrnitvi sofinanciranja sanacije Tretje osnovne šole razmišlja o upravnem sporu

Jasmina Detela
15.05.2021 06:00
Na razpisu ministrstva za izobraževanje med koroškimi občinami uspešna le ravenska z gradnjo novega vrtca. Pravna služba mestne občine preučuje zavrnitev obnove Tretje osnovne šole.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja novega vrtca pred OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah 
Petra Lesjak Tušek

Na razpisu ministrstva za izobraževanje za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021-2024 je bila med koroškimi občinami uspešna le občina Ravne na Koroškem z gradnjo novega vrtca.

Za razliko od prvih rezultatov, ki so prišli v javnost pred dobim mesecem dni - slovenjgraški župan Tilen Klugler je takrat dejal, da se je njihova prijava med prijavljenimi projekti iz vse Slovenije uvrstila na četrto mesto po preliminarnem vrstnem redu -, med izbranimi projekti ni naložbe v prizidek k Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec.

Slovenj Gradec za oba projekta brez razpisnih sredstev

Vloga slovenjgraške občine se zavrne, piše v sklepu o izboru predlogov projektov. "Sklep ministrstva za šolstvo in šport o zavrnitvi naše vloge za sofinanciranje sanacije Tretje osnovne šole zaenkrat podrobno preučujemo. Ugotovitve pravne službe bodo podlaga za nadaljnje ukrepe. Če bomo ugotovili, da je bila zavrnitev neupravičena, bomo izkoristili zakonsko možnost upravnega spora," so pojasnili pri slovenjgraški občini.

Tretja osnovna šola (OŠ) Slovenj Gradec, kjer izobražujejo otroke in mladostnike po prilagojenem programu, se srečuje z veliko prostorsko stisko. Celoten projekt, ki bi površino prostorov s sedanjih 860 kvadratnih metrov povečal za dodatnih 1000, je vreden 1,5 milijona evrov. Pričakovali so milijon evrov nepovratnih sredstev. Na razpis ministrstva za izobraževanje je slovenjgraška občina prijavila tudi prizidek in rekonstrukcijo OŠ Podgorje, kjer prav tako ne bodo deležni državnega sofinanciranja.

Tretja OŠ Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

Na omenjeni javni razpis je prispelo 160 vlog 126 občin, od tega 67 vlog za naložbe v vrtce in 93 vlog za naložbe v osnovno šolstvo. Pri treh je šlo za projekte v šolstvu narodnosti, in sicer dva v osnovni šoli in enega v vrtcu. Na razpisu bo ministrstvo sredstva namenilo 13 projektom za vrtce in 27 projektom za osnovno šolstvo, od katerih sta dva projekta za šolstvo narodnosti. Skupna vrednost izbranih projektov za sofinanciranje investicij v vrtcih je 13,076.243 evrov, za sofinanciranje investicij v osnovnem šolstvu 27,212.997 evrov in za sofinanciranje investicij v šolstvo narodnosti 1,984.140 evrov.

​Novi vrtec na Ravnah bo imel dvanajst igralnic

Na razpis za investicije na področju vrtcev se je prijavilo tudi več koroških občin, poleg ravenske občine še Muta, Radlje ob Dravi in Mislinja, ki niso bile uspešne. Občina Ravne bo za gradnjo novega vrtca od države prejela 1,172.667 evrov, še dodatnih 587.760 evrov najverjetneje od Eko sklada, tretji vir sredstev za 3,1 milijona evrov vredni projekt pa bodo zagotovili iz občinskega proračuna. "To je velikega pomena za finančno konstrukcijo gradnje vrtca. To je bil za nas odločilni pogoj, da lahko uresničimo trenutno največjo občinsko investicijo," je dejal ravenski župan Tomaž Rožen. Z novogradnjo Vrtca Ravne bodo zagotavljali potrebne in sodobne prostorske kapacitete ob upoštevanju najvišjih možnih standardov. "Namen investicije je ustvariti primerne pogoje za izvajanje vzgojno-varstvenega in izobraževalnega procesa in bivanje ter omogočiti vsem zainteresiranim staršem, da vključijo svojega otroka v javni vrtec. Širitev prostorskih kapacitet Vrtca Ravne na Koroškem je potrebna, ker so uporabne površine v vrtcu Solzice manjše od trenutno veljavnih normativov, zaradi lokacijske razpršenosti izvajanja dejavnosti predšolske vzgoje kot posledice prezasedenosti kapacitet, dejavnost se izvaja tudi v prostorih osnovne šole, in ker projekcije števila otrok v kraju kažejo pozitiven trend," so povedali na občini. Novi vrtec bo v velikosti 1945 kvadratnih metrov neto površin. Izvajalec del je podjetje Vertikala-X, zaključena pa bodo predvidoma poleti 2022.

Vrtec Ravne na Koroškem posluje v treh enotah: vrtec Solzice (Čečovje), vrtec Ajda (Javornik) in vrtec Levi devžej (Kotlje). Vse so stare od 30 do 40 let. Vrtec Solzice, ki je dotrajan in premajhen za potrebe otrok, se bo po izgradnji novega vrtca zaprl. "Zelo smo veseli in srečni, da bomo končno dobili nov vrtec (enoto Solzice) na novi lokaciji pri OŠ Prežihovega Voranca. S tem bodo zagotovljeni ustrezni pogoji za življenje in delo v vrtcu v skladu s standardi in normativi. Novi vrtec bo imel dvanajst sodobno opremljenih igralnic, zdajšnja enota Solzice jih ima deset," pravi ravnateljica Vrtca Ravne Mateja Hovnik. In doda, da sta tudi preostali enoti vrtca potrebni prenove. Še posebej enota Levi devžej v Kotljah, kjer se bo predvidoma prihodnje leto začela energetska sanacija objekta, dogradili naj bi se tudi dve igralnici.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta