Minister Cigler Kralj na Koroškem o svetli viziji za starostnike

Urška Polanc
10.05.2021 17:15
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na današnjem terenskem obisku Koroške podpisal dva pomembna sporazuma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Janez Cigler Kralj in župan Tomaž Rožen 
Urška Polanc

Že prihodnji teden bodo na Ravnah postavili temeljni kamen za gradnjo prve faze centra Ko-ra, sledil bo javni razpis, jeseni pa naj bi zabrneli gradbeni stroji. Minister za delo Janez Cigler Kralj je na Ravnah skupaj z županom Tomažem Roženom in direktorjem zavoda Srečkom Mlačnikom podpisal še sporazum o gradnji druge faze projekta, ki je ocenjena na približno 5,6 milijona evrov, zajema pa tudi skupne servisne prostore in namestitve v tako imenovani institucionalni oskrbi. Da so si zastavili močan investicijski ciklus v nove namestitve, je povedal minister, v veliki meri spodbujen s posledicami pandemije, ki je pokazala pomanjkljivosti in težave na področju oskrbe starejših. S skupno vizijo (ministrstva in občine), da starejših ne umikajo, ampak jih postavljajo v središče - tja, kjer bodo imeli možnost srečevanja z drugimi generacijami -, bodo lahko na Ravnah starostniki bivali na elitni lokaciji sredi mesta, poudarja župan. "V center Ko-ra smo vlagali veliko naporov, pridobivali zemljišča, reševali zapletene postopke okoli gradu Javornik. Ministrstvo bo s to potezo rešilo tudi pomembno kulturno dediščino, kjer bo del skupnih funkcionalnih prostorov centra Ko-ra," je povedal Rožen.

"Tako kot so se menjavali ministri, tako se je menjaval tudi koncept tega centra, na koncu je tak, da je prepričal ministra, da je potreben, ustrezen in zadostuje modernim pogledom na gerontološko stroko - kako starostnike varovati ob koncu njihovega življenja. Na koncu pa je k temu pripomogla tudi covid kriza, ki je vse domove pahnila v hudo stisko, ki pa je z novimi kapacitetami lažje premagljiva," je povedal direktor. Center Ko-ra bodo do začetka leta 2023 gradili v treh fazah, v domu bo približno 90 postelj, vrednost investicije bo približno devet milijonov evrov, dva milijona pa bodo namenili za preureditev v Črnečah.

Po podpisu pogodbe o sofinanciranju prve faze projekta konec lanskega leta je včeraj na vrsto prišel še sporazum o gradnji druge faze. 
Urška Polanc

Minister si je skupaj z županom Bojanom Borovnikom ogledal tudi lokacijo za izgradnjo novega doma za starejše v Mislinji, v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna pa je z direktorico Daljo Pečovnik in županjo Romano Lesjak podpisal sporazum o izgradnji bivalne enote za otroke in mladostnike z zmernimi, težjimi in težkimi motnjami v duševnem razvoju do 26. leta na lokaciji CUDV Črna. "Nove stanovanjske skupine, več manjših dislociranih enot bo pomagalo razbremeniti institucionalni del varstva zavoda in CUDV, ki je nekoč že bil paradni konj oskrbe oseb z motnjami v duševnem razvoju, da se vrne na to pot. Stroko imamo zelo dobro, mislim, da je tudi vizija z investicijami malo bolj svetla," je povedal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta