Minister Janez Cigler Kralj: "Koroški bomo pomagali do novega dostojanstva"

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
07.10.2020 18:44

Minister za delo, družino in socialne zadeve o ogroženem območju Črne in CUDV, ki mu bodo zagotovili akutno pomoči pri izpadu 30 zaposlenih - pomagali bodo kadri iz drugih socialnovarstvenih zavodov. Tudi o strateškem pogledu naprej s projekti na področju socialnega varstva v regiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

CUDV Črna je skrb zbujajoče žarišče, zaradi česar je Črna tudi formalno razglašena kot ogroženo območje. Precej občutljive so razmere na več ravneh, ker gre za specifični socialnovarstveni zavod, oziroma so postale specifične za celotno občino.

"Zelo široko, kompleksno in pomembno vprašanje. Močna simbolika je, da vlada pride v regijo, ki ima velik izziv, kar so mi ob obisku izrazila vodstva socialnovarstvenih zavodov. Vlada že od marca vlada želi zaščititi najranljivejše, specifika CUDV so uporabniki z večjo zahtevnostjo potreb. Naše strokovne službe in službe ministrstva za zdravje so priskočile na pomoč, pri vzpostavitvi rdeče cone tudi ministrstvo za šolstvo, se je pa žal okužba hitro razširila. Zagotovili smo tudi možnost dodatnega denarja za dodatne zaposlitve, pa tudi dodatke za tiste, ki delajo v rdečih in sivih conah. Akutno pa bodo prišli na pomoč kadri iz drugih socialnovarstvenih zavodov, ki bodo nadomestili izpad trenutno 30 zaposlenih iz Črne. Na tem mestu se zahvaljujem celotni ekipi in vsem, ki pomagajo, za požrtvovalno delo. Čutim in vidim, kako težko je v razmerah, ko so tudi uporabniki vznemirjeni, zagotoviti mir in energijo in se varovati pred pregorelostjo kot tudi vsem, ki so pripravljeni priti na pomoč. "

Domovi za starejše so na Koroškem doslej koronakrizo relativno v redu prebrodili, kako ocenjujete te razmere?

"Seznanil sem se pokritostjo potreb in stanjem kapacitet in lahko z veseljem povem, da ob vsem delu, ki ga akutno opravljamo, izdali sklep za dom Črneče, ki se je prijavil na razpis za dnevne centre. Po desetletjih propadanja lokacije dvorca Javornik bomo lahko začeli s centrom skupnostnih storitev, z 1,4 milijona evrov vložka s sanacijo dvorca in vključitvijo v novo kvaliteto bivanja na tem območju z dnevnimi storitvami. Za Koroško je perspektiva na tem področju. Ob sedanjosti imamo pogled usmerjen v prihodnost, Koroška se nadpovprečno hitro stara. Tudi Črna bo v sklopu že potrjenega projekta deinstitucionalizacije deležna pomoči in bo tudi model za ostale, kako ljudi s posebnimi potrebi čim bolj integrirati v družbo. Na področju socialnega varstva je po desetletjih stagnacije na slovenski ravni to tak korak, da moram reči - upam, da ni patetično - da kot Korošec, ki sem živel na Javorniku in gledal propadanje dvorca, simbolično čutim ponos in odločenost, da bomo skupaj pomagali Koroški do novega dostojanstva, še posebej njenim najranljivejšim skupinam."

Če ob dostojanstvu načnemo še širši aspekt, ki sega na področje dela - gotovo se bodo poglobile tudi socialne stike ob neizbežnih odpuščanjih kljub vsem ukrepom ob poglabljanju krize.

"Pogovarjal sem se z neodvisnimi ekonomisti, ki so mi rekli, da je zaenkrat odziv vlade optimalen, saj smo zaščitili skoraj 300 tisoč delovnih mest in preprečili večji odliv v brezposelnost, našo pomoč so razumela tudi podjetja. Pričakujemo lahko poglobitev krize, a hkrati tudi evropski analitiki pravijo, da bi lahko bili sredi leta 2021 na ravni pred krizo. Po večini kazalnikov smo že na ravni leta 2019, kar je dober obet, je pa res, da zdaj ne vemo, ker smo sredi drugega vala, kako se bo gibalo. Peti paket interventne zakonodaje imamo pripravljen. Bomo pa še naprej ščitili socialno šibke, delovna mesta in vse socialnovarstvene zavode."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta