Na Kopah zašvigali dilce in bordi

Tomaž Ranc
19.12.2020 06:00
Z zagonom naprav krenili v težko pričakovano smučarsko sezono. "Naj za smuko odprejo občinske meje, mi pa jamčimo za varnost," pravi Boštjan Paradiž iz Vaba
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petletna Brina z mamo Barbaro je prvi dan sezone prvič stala na smučeh. Foto: Tomaž Ranc
Tomaž Ranc

Prihod na Kope na prvi smučarski dan pokaže, da je letos sezona, kot je še ni bilo. V dobrih časih vozila parkirajo ob cesti že precej nižje od Lukovega doma, tokrat pa so se smučarji na Ski- open elegantno zapeljali in parkiral kar pri Grmovškovem domu. A kar je najpomembnejše, med pohorskimi smrekami so spet pele dilce in švigali bordi. Glasba na terasi pred Holzer pubom se je slišala iz zvočnikov, a tokrat značilnega mravljišča pred blagajno in ljudi, ki bi dajali takt z nogo ali poplesavali, tam ni bilo.

Je pa petek prinesel simbolno zmago nad koronavirusom - smučarska sezona, četudi omejena, je odprta. Prijazne uslužbenke že ob nakupu dnevne vozovnice (20 evrov za odraslega, 15 za otroka) zagotovijo, da gneče ni (prvi dan so prodali le kakih 60 ali 70 vozovnic) in da se bomo nasmučali, v ozadju vidimo čistilke, ki vihtijo metle, in ljudi iz strežbe, ki pripravljajo teraso - če bo kdo želel kavo, čaj ali hot dog, je to možno le v varianti za zraven. Prigrizek moraš odnesti s sabo, saj je gostinski del iz znanih razlogov zaprt.

Zanoškar: "Čudovito je!"

Snega je na Kopah pol metra. Vstopanje na sedežnico je gladko. A pozor, v snegu so označili - kot na nogometnih zelenicah Damir Skomina s peno - nujno distanco med smučarji. Pokaže se, da prvi dan to tako ali tako ni bilo potrebno. Le redko se je v vrsti nabrala peterica smučarjev. Dan je bil oblačen, a vmes so se pokazali sončni žarki in ožarili vso idilo pohorskih smrek, ki so jo užili predvsem družine in upokojenci.

Družinsko na sedežnico Pungart - a še prej razkužilo Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Rdečelična petletna Brina je bila ta dan prvič na smučkah. "Fajn je," povesta z mamo Barbaro v en glas. "Hej, pa ne kar sama! Pogumna je, ona bi se kar sama spustila ... Upam, da se bomo naužili smuke," še zakliče mama. Srečamo tudi očeta mladih smučarjev tekmovalcev: "Dobro je, da so pognali naprave, morali bi sprostiti odloke, ki prepovedujejo individualne športe na prostem. Še bolje pa bi bilo, če bi lahko nadaljevali treninge, ker jih pogrešajo in nujno potrebujejo za nadaljnji razvoj tudi mlajši. To je letos naš peti smučarski dan, prej smo bili že na Möltalu, lani pa jih je bilo v tem času že gotovo 20. Nevarnosti okužb ni," je dejal.

Matjaž Zanoškar Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc
Uživali so predvsem najmlajši in upokojenci. Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Srečamo tudi nekdanjega župana Matjaža Zanoškarja, danes upokojenca, ki se je na progi pokazal kot spreten deskar. "Z velikim pričakovanjem smo čakali, da se je smučišče na Kopah odprlo. Danes smo ta dan dočakali in seveda morali takoj poskusiti. In je čudovito! " je dejal. Strinjal se je z nami, da bi bilo smiselno odpreti občinske meje, saj se da smučati povsem varno. "Seveda, problem je, ker je izhodiščna občina slovenjgraška, tu je mislinjska, pač malo tvegamo, ampak absolutno bi bilo smiselno odpreti meje za vse. Saj tudi na Mariborskem Pohorju se smučarji peljejo skozi občino Hoče, pa verjetno je podobno s prečkanjem tudi na Krvavcu in kranjskogorskem smučišču," je dejal.

"Smučanje je varno!"

Da se je kljub epidemiji vendarle pričelo, je zadovoljen tudi Boštjan Paradiž iz podjetja Vabo, ki je lastnik smučišča. "Turizem mora iti naprej. Dokazujemo, da si želimo normalizirati življenje. Vsi skupaj moramo razumeti, da bomo še nekaj časa živeli drugače. In z upoštevanjem pravil in smernic NIJZ bi lahko potem tudi smučali. Težave imamo, ker nastanitvene kapacitete in gostinski objekti ostajajo zaprti. To je za nas grozno velik udarec in posledic za turizem si niti ne znamo predstavljati," je dejal.

Boštjan Paradiž Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

Redno zaposlenih imajo 55, v zimski sezoni dodatno zaposlijo 20 sezonskih in pogodbenih delavcev. "Na koncu ta aparat sestavlja 80, 90 ljudi. Strah nas je, kako se spopasti s temi časi in s prihodnostjo," je opozoril. Zato se v okviru Združenja slovenskih žičničarjev, katerega podpredsednik je, vsak dan znova borijo za kakšen korak naproti smučiščem, saj je treba reagirati zdaj, ko se še lahko kaj naredi. "Absolutno, v združenju smo se še bolj povezali, kar je pravi način, da postanemo sogovornik NIJZ in vlade in zagotovimo, da se bosta zimski šport in rekreacija razvijala naprej," je dejal.

Tudi spočiti si je treba. Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc

A najprej mora država na zasnežene strmine pripustiti smučarje. "V tako imenovanih rdečih regijah so občinske meje zaprte in nikakor si ne predstavljamo našega preživetja, če bo ostalo tako. Zato smo na vlado poslali poziv, naj omogoči prehajanje mej med občinami za rekreacijo na prostem, tudi smučanje, mi pa bomo zagotovili varno in zdravo smučanje. S tem lahko v prazničnih dneh veliko pripomoremo k pozitivnemu razpoloženju in psihi ljudi, kar Slovenci ta trenutek potrebujemo. Odločitev prepuščamo odgovornim ministrstvom in pričakujemo pozitiven rezultat," je sklenil Paradiž in napovedal, da bodo po belem božiču in štirih dnevih temperatur pod lediščem še pred koncem leta odprli celotno smučišče.

Gneče ni bilo. Foto: Tomaž RANC
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta