Na Koroškem se zaostrujejo razmere v zdravstvenih ustanovah

STA, A.L.
13.10.2020 14:24

Na Koroškem so v ponedeljek potrdili 14 novih okužb z novim koronavirusom, regija pa je po deležu aktivnih okužb med prebivalstvom v slovenskem vrhu. Ponovno so okužbe potrdili v domu starejših v Črnečah. Zaostrujejo se razmere v zdravstvenih ustanovah, v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec so za ta teden ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Trenutno je na Koroškem po podatkih za ponedeljek 185 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar predstavlja 0,262 odstotka prebivalstva regije. Primerljivo z drugimi regijami po tem deležu je pred Koroško samo Gorenjska z 0,266-odstotnim deležem aktivno okuženega prebivalstva, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

Koroški dom starostnikov v Črnečah, kjer so se s širjenjem okužb med stanovalci in zaposlenimi spopadali konec avgusta in v septembru, je nato nekaj dni bil celo brez sive cone v domu, saj za to ni bilo potrebe. V teh dneh pa se je okužba v domu ponovno pojavila, pri čemer po besedah direktorja doma Srečka Mlačnika vira okužbe ne poznajo.

Trenutno je v največjem domu starejših na Koroškem v Črnečah sedem okuženih stanovalcev, ki so v rdeči coni. Poleg dveh zaposlenih, ki sta prav tako potrjeno okužena, sta še dva zaposlena v karanteni, je za STA danes povedal Mlačnik in dodal, da je situacija obvladljiva.

Na oddelku, na katerem zdravijo bolnike s covidom-19, se je danes dopoldne zdravilo 13 bolnikov

V nedeljo so prvo okužbo potrdili tudi v slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov. Skupno so v domu trenutno štirje okuženi stanovalci, med zaposlenimi pa ni potrjenih okužb, je dejal Mlačnik.

Medtem se zaostrujejo razmere v zdravstvenih ustanovah. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, ki že dober teden dni sprejema tudi bolnike s covidom-19, so v ponedeljek na prisotnost novega koronavirusa testirali 41 vzorcev in potrdili tri nove okužbe.

Na oddelku, na katerem zdravijo bolnike s covidom-19, se je danes dopoldne zdravilo 13 bolnikov, v ponedeljek pa so sicer tri osebe odpustili, ena oseba pa je umrla, so danes sporočili iz bolnišnice.

Ob tem navajajo, da posamezne primere okužbe zaznavajo v različnih delih bolnišnice. Tako so v ponedeljek okužbo potrdili pri osebi, ki je prišla na naročen operativni poseg in je razvila simptome tekom sprejema v bolnišnico. Prav tako so bili seznanjeni z okužbo osebe, ki je bila v bolnišnici na izobraževanju. V povezavi s tem so preventivno testirali večje število zaposlenih in zaenkrat okužb niso potrdili. Nekaj testiranj pa še poteka.

Bolnišnica je danes objavila tudi spremenjena navodila za paciente, ki prihajajo v bolnišnico na naročen sprejem. Med drugim jih prosijo, da se teden dni pred prihodom v bolnišnico preventivno samoizolirajo.

V Zdravstvenem domu Slovenj Gradec pa so v tem tednu "zaradi preventivnih ukrepov v povezavi z novim koronavirusom" ustavili delovanje zobozdravstvenih ambulant. Zaprte so štiri ambulante v Slovenj Gradcu in ena v Mislinji ter še tri zasebne zobne ambulante v Slovenj Gradcu. Kontakti, kam se lahko obrnejo bolniki z bolečinami, so navedeni na spletni strani zdravstvenega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta