Na Muti nova kulturna pridobitev

Urška Polanc Urška Polanc
24.10.2022 08:25

Z ureditvijo velike dvorane za koncerte in druge prireditve so na Muti zaključili večletno obnovo graščine Kienhofen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Občine

Več let so na Muti obnavljali graščino Kienhofen, stavbo v središču kraja, v katerem ima prostore tudi občinska uprava. Zaključili so jo z ureditvijo velike dvorane za koncerte in druge prireditve. Da je bilo vloženega veliko napora, ko so v zgornjem nadstropju dvorca zdaj pridobili še površino 650 kvadratnih metrov (bruto), dvorano z 150 do 200 stoli, odrom, osvetljavo, ozvočenjem, vso tehniko in prezračevanjem, je povedal župan Mute Mirko Vošner. Naložba dvorane je vredna 540 tisoč evrov z DDV.

"Imamo več kot 20 različnih kulturnih društev, ki na Muti bolj ali manj uspešno delajo, nekatera so zelo uspešna. Z dvorano dajemo našim občanom možnost človeka vrednega udejstvovanja v kulturnem hramu. Je pa dvorana sama po sebi mrtva, če nima vsebine. Zdaj je na nas in vseh ostalih, da ji damo vsebino. V prvem sklopu je dvorana namenjena za glasbene prireditve - godbena pihala, na Muti imamo tudi dve gledališki skupini, recitatorske skupine, dva pevska zbora, v drugem pa je namenjena družabnim prireditvam - za srečanja, okrogle mize, diskusije. Prebivalcem Mute bi radi ponudili kulturo v najširšem pomenu besede. Do zdaj smo imeli kulturne prireditve v osnovni šoli, kar je komaj zadoščalo, saj smo, če smo želeli narediti kaj boljšega, več, imeli težave, saj ni bilo pravega ozvočenja, akustike in razsvetljave," je povedal župan, ki pravi, da je nova dvorana naložba za naslednja desetletja.

Obnova celotne graščine Kienhofen je vredna okoli 2,3 milijona evrov z DDV. Zgradba - leta 1510 omenja kot plemiški dvorec in -, je danes zaščiten kulturni spomenik. Občina jo je energetsko sanirala in temeljito obnovila. V stavbi imajo poleg občinske uprave prostore še knjižnica in društva, krajevni urad Upravne enote Radlje ob Dravi, v pritličju pa so na ogled zbirke kovaško-livarskega muzeja in etnoloških vsebin. V prizidku h graščini so uredili nove prostore za gasilski muzej, kjer so hkrati zgradili tudi dvigalo in večjo teraso.

Arhiv Občine

Še večnamenska dvorana na Gortini

Se pa na Muti obeta še ena dvorana, in sicer večnamenska dvorana na Gortini. "Glede na to, da imamo zdaj v Sloveniji naročniki velike težave, smo imeli srečo, da se je prijavil kvalitetni izvajalec. Vprašanje tedna ali dveh je, da bo izvajalec uveden v delo in se bodo pričela pripravljalna dela. Dvorana bo zahteven projekt, ne samo tehnično, ampak tudi finančno, uspešni smo bili pri razpisu Fundacije za šport, v letošnjem in prihodnjem letu bomo tako iz tega naslova pridobili 55 tisoč evrov, sto tisočakov pa bomo namenili iz proračuna," nam je povedal Vošner. Kdaj točno bo večfazna gradnja objekta na Gortini zaključena, še ne morejo napovedati, a župan računa, da jo bodo v letu dni 'spravili pod streho' in ji dodali že tudi del notranje opreme. Župan ocenjuje, da imajo za zdaj zagotovljena sredstva za polovico izgradnje dvorane, nato pa bodo, kot pravi, morali vnovič premisliti, kakšne so potrebe.

Dvorana je tehnično dovršena - od prezračevanja, ogrevanja, rekuperacije, vračanja nazaj stvari, energetsko nizko dvorano smo naredili,

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta