Na Muti spori ob občinski gradnji na črno

Urška Polanc Urška Polanc
21.01.2020 16:41

Sedem parkirišč v vrednosti okoli 50 tisočakov bodo morali v občini Muta po nadzoru inšpekcije odstraniti, saj zanje niso pridobili gradbenega dovoljenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odstranitev spornih parkirišč ne pride v poštev. 
Urška Polanc
Odstranitev spornih parkirišč ne pride v poštev.
Urška Polanc
Solastnica zemljišča je podala prijavo na inšpekcijo, ki je tudi ukrepala. 
Urška Polanc

Na Muti so, ko so nadaljevali urejanje trškega jedra Zgornje Mute, zgradili sedem novih parkirišč, ki pa so jih, kot ugotavlja gradbena inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor, zgradili brez pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Občina Muta mora sedaj kot investitorka parkirišča v velikosti nekaj manj kot 90 kvadratnih metrov do 1. maja 2020 na lastne stroške sporna parkirišča odstraniti, na zemljišču pa vzpostaviti prejšnje stanje, sicer bo sledila izvršba. "Projektanti so ocenili, da gre pri projektu za investicijsko vzdrževalna dela v javno korist, in so bili prepričani, da v tej fazi gradbeno dovoljenje ni potrebno. Šlo je za manjši poseg v prostor. Kasneje se je z novo gradbeno zakonodajo izkazalo, da moramo tako za avtobusno postajo kot tudi obvoz in parkirišča dobiti gradbeno dovoljenje. Pričeli smo postopek, že prej smo pridobili služnosti velike večine lastnikov zemljišča, a potrebna je bila še notarska overitev vseh, kar je občini predstavljalo dodaten strošek," je pojasnil župan Mute Mirko Vošner. Občina tudi z zamikom gradbenega dovoljenja ni mogla pridobiti, saj se dva solastnika z novonastalo ureditvijo na zasebnem zemljišču nista strinjala. Vošner je povedal, da so imeli v zvezi s projektom več javnih razgrnitev, sestankov z občani, tudi zbore z etažnimi lastniki spornega zemljišča, na katerem danes stoji sedem parkirišč. Projekt so odobravali, z njimi so dosegli konsenz, je dejal župan, a kljub temu sta jim manjkali še dve služnosti. Kot dodaten razlog, da so s projektom hiteli, Vošner navaja sofinanciranje. Projekt v vrednosti okoli 50 tisočakov je financiran iz državnih sredstev, prijavili so se na razpis: "To dinamiko smo morali izkoristiti in črpati ta denar, če tega ne bi imeli, ne bi bili upravičeni do sofinanciranja."

Stroji zabrneli, čeprav se niso sporazumeli

Solastnica zemljišča in lastnica poslovnih prostorov, ki služnostne pogodbe ni podpisala, se je udeležila več sestankov na občini. Kot pravi, na enostranske pogoje, sklenitev služnostnega razmerja in brezplačno privolitev v izgradnjo ceste, ni pristala. Pomislekov in predlogov, ki sta jih imela s partnerjem, župan ni sprejel, je povedala. "Zahtevala sva, da občina za gradnjo pridobi gradbeno dovoljenje, uredi parkirišča za poslovne subjekte, med drugim pa tudi omogoči prostor za dostavo do poslovnih prostorov, saj so se s takšno izgradnjo ceste bistveno spremenili pogoji. Želela sva tudi odgovor na varnostno vprašanje, saj se na zemljišču nahaja okoli 45.000-litrska cisterna za kurilno olje. Ob tem nama je ponudil v odkup parkirišče v vrednosti osem tisočakov," je povedal partner solastnice.

Solastnica zemljišča je podala prijavo na inšpekcijo, ki je tudi ukrepala.
Urška Polanc

Odškodnina bi bila nepravična

"Če bi jasneje artikulirala in zahtevala v zameno za podpis služnostne pravice plačilo odškodnine, bi to kategorično zavrnil. Od nobenih občanov na Muti tovrstnega javnega dobra, pridobitve služnostne pravice, ne odkupujemo z odškodnino. Tako bi se porušil celoten sistem. Dodal je še, da so naredili vse, da imata neoviran dostop do svojih poslovnih objektov. A parkirišče ne more biti lastninsko, saj občina Muta, če ne zagotavlja enakomerno vsem enakih pogojev, ne more delati v prid enemu od lastnikov večnamenskega stanovanjskega objekta in zgolj njemu dodeliti eno ali dve parkirišči, kot sta zahtevala. To sem na zboru etažnih lastnikov in sestankih jasno povedal, če imamo mi 23 enot stanovanj, ne moremo dati enemu od teh dvoje parkirišč, drugim pa nobenega. Takih nepravičnih, neenakopravnih kriterijev kot župan pač ne morem izvajati," je povedal Vošner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta