Na obujenem FaušDur festivalu v Črni na Koroškem med nostalgijo in evforijo

plt
23.01.2023 14:00

Dobro je uspel obujeni sobotni FaušDur festival v Črni. Občinstvo navdušeno nad nastopi koroških bendov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Energično na FaušDur festivalu v Črni
Taja ODERLAP

Sami presežki so pospremili opis sobotnega FaušDur festivala v Črni, kjer so nastopajoči v razprodani dvorani obiskovalce koncerta iz domala vseh koroških krajev navdušili ob ponovni povezavi nekdanjih in deloma še aktivnih koroških glasbenih skupin iz vseh vetrov, ki so postregli z različnimi glasbenimi zvrstmi. Ni čudno, da je Luka Pernek, eden od vokalistov in voditeljev na odru ter soorganizatorjev ponovnega druženja koroških bendov, že kmalu, ko se je vzdušje v dvorani hitro stopnjevalo, dejal, da bodo odslej prirejali le še stoječe koncerte. Stoječi koncerti se zanesljivo prevesijo v pravo koroško gavdo s petjem in plesom ter bučnimi aplavzi in vzkliki, še najverjetneje pa se to zgodi v Črni, kjer je kulturni dom tudi ravno pravšnji prostor za tovrstne koncerte.

Energično na FaušDur festivalu v Črni 
Taja ODERLAP

Festival FaušDur, ki je po letu 2007 vztrajal pet let, nato pa ga niso več izvajali, je obujen torej dobro uspel - odvil se je kot kombinacija nostalgije in ponovnih srečanj, zlasti za starejše, nekateri se leta niso srečali ali igrali skupaj, in kot svojevrstna osvežitev, pri kateri so mlajše generacije imele priložnost spoznati starejše bende. Zvrstili so se FaušDur band oziroma FaušDur retro band, Večna dilema, Piksna, Folkrola, Nitrox, Welblott, DavidOff in Ilex. Napovedanih pet do šest ur dobre glasbe se je uresničilo, pri čemer so nekateri igrali avtorske komade, drugi priredbe, predvsem uspešnice, ki so še dodatno razgrele občinstvo. Vsaka skupina po svoje je na odru dala vse od sebe - najbolj udarno za na konec so piko na i postavili Wellblott. Sami Črnjani so recimo bili v zasedbi Večna dilema - ime je ostalo tako, ker dileme, kako skupino poimenovati, nikoli ni bila razčiščena.

Koncert, na katerem bi bila sicer dobrodošla še kakšna vokalistka, sta pripravila društvo ljubiteljev glasbe FaušDur iz Mežiške doline in občina Črna. Vsekakor dobra obuditev, zato napovedi, da bo festival znova redno na urniku, veselijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta