Na Prevaljah izbrali novo ravnateljico

Urška Polanc Urška Polanc
30.05.2020 06:15

Na Osnovni šoli Franja Goloba Prevalje bo v naslednjem šolskem letu ravnateljevala dr. Andreja Tinta. V Črni aktualne ravnateljice in edine kandidatke Romane Košutnik svet zavoda ni potrdil, zato je v teku ponovljen razpis.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osnovna šola Prevalje: v novem šolskem letu jo bo vodila nova ravnateljica. 
Jasmina Detela

Skoraj istočasno sta na dveh koroških osnovnih šolah (OŠ) potekala postopka za izbor novih ravnateljev. Mira Hancman z OŠ Franja Goloba Prevalje namreč odhaja v pokoj, Romani Košutnik z OŠ Črna na Koroškem pa se je iztekel petletni mandat. Medtem ko so na Prevaljah novo ravnateljico, dr. Andrejo Tinta, že izbrali, so v Črni včeraj objavili nov razpis za ravnatelja in tako začenjajo z novim postopkom. Kot je povedala predsednica sveta zavoda OŠ Črna Mihaela Goltnik, so s postopkom prejšnjega imenovanja ravnatelja zaključili.
Kot edina kandidatka se je prijavila Košutnikova, ki je v Črni ravnateljevala dva mandata, a je v tretje svet zavoda več ni potrdil. "Svet zavoda je Romano Košutnik imenoval za vršilko dolžnosti ravnatelja do imenovanja novega ravnatelja oziroma največ eno leto," je povedala Goltnikova. Se je pa medtem Košutnikova za mesto ravnateljice potegovala tudi na Prevaljah, kjer je pred odhodom v Črno že poučevala, a je svet zavoda trdno podprl Tinto. Deset glasov so v tajnem glasovanju namenili Tinti, le enega Košutnikovi. Že pred tem je Tinto 94-odstotno podprl učiteljski in vzgojiteljski zbor, prav tako ji je pozitivno mnenje podala lokalna skupnost oziroma občinski svet. Svet staršev je bil neopredeljen oziroma sklepa - ker se za glasovanje na daljavo v času koronavirusa ni odzvala večina staršev v svetu - ni podal oziroma niso oblikovali mnenja, je razložila Milanka Janežič, predsednica sveta zavoda na Prevaljah. Mnenja, ki jih sicer podajajo učitelji, starši in občinski svetniki, niso obvezna. Pozitivno mnenje za imenovanje izbrane kandidatke je že tudi podala ministrica, pa so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V četrtek je na seji sklep o imenovanju ravnateljice sprejel še svet šole.

Veselje, a tudi bojazen ob novih izzivih

"Vesela sem velike podpore, vsem učiteljicam in strokovnim delavcem se zahvaljujem, z radostjo ob veliki podpori pa se zavedam, da me čakajo novi izzivi. Hkrati se jih veselim, sem pa tudi v položaju, ko me je malo strah, kako bom zmogla. Upam, da bom. Mislim, da mi bodo učitelji stali ob strani, trudila se bom po svojih najboljših močeh," nam je povedala dr. Andreja Tinta, ki bila zadnja tri leta na prevaljski osnovni šoli pomočnica ravnateljice, 17 let je poučevala na podružnični šoli Šentanel, pred tem pa dve leti na Osnovni šoli Koroški jeklarji Ravne na Koroškem. Razmišlja, da z vodilom srčnosti, da v prvi vrsti vidiš človeka, ki lahko tudi greši, naredi kakšno napako, na drugem in tretjem mestu pa sta strokovnost in delavnost, ne more zgrešiti. Enako velja za učence in starše, vsi so po zakonu enaki, je dejala Tinta, ki kot velik zalogaj izpostavlja vse nove pristope v šolstvu zaradi koronavirusa. "Veselim se, hkrati pa sem v stiski, prisotno je nelagodje. Zagotovo ne bom vržena v neznane vode, a vsega zagotovo še tudi ne vem, veliko se bom morala naučiti, na kar sem pripravljena," je povedala Tinta, ki bo z ravnateljevanjem pričela jeseni, z novim šolskim letom. Na Prevaljah so lahko postopek imenovanja koronavirusu navkljub - za mnenje so se obrnili na ministrstvo -, tudi s korespondenčnimi sejami, izpeljali do konca, saj so bili že v taki fazi postopka, da so zbirali mnenja. Če bi z razpisom šele začeli, bi ga morali ustaviti, je pojasnila Janežičeva, ki je včeraj o izboru obvestila prevaljske učiteljice in učitelje.

Razpis v Črni

"Na seji sveta zavoda 20. maja 2020 smo sprejeli sklep o prostem delovnem mestu ravnatelja na OŠ Črna na Koroškem. V petek, 29. maja 2020, smo razpis objavili v uradnem listu, na zavodu za zaposlovanje in na spletnih straneh Osnovne šole Črna in Občine Črna," nam je povedala Goltnikova. Kandidat mora za imenovanje na funkcijo ravnatelja izpolnjevati pogoje v skladu z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, imeti mora pedagoške, vodstvene, organizacijske in druge sposobnosti za uspešno vodenje zavoda. Izbrani kandidat bo imenovan za dobo pet let. Za čas mandata bo z njim sklenjena pogodba o zaposlitvi na delovnem mestu ravnatelja, ki ga bo opravljal za polni delovni čas s pričetkom 1. septembra 2020. Pisne prijave z dokazili o izpolnjevanju zahtevanih pogojev (o izobrazbi, nazivu, opravljenem strokovnem izpitu, opravljenem ravnateljskem izpitu, delovnih izkušnjah v vzgoji in izobraževanju, potrdilo o nekaznovanosti ministrstva za pravosodje in potrdilo sodišča, da kandidat ni v kazenskem postopku) morajo kandidati poslati v 15 dneh po objavi razpisa. K prijavi morajo priložiti še program vodenja zavoda za mandatno obdobje in kratek življenjepis.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta