Na smučišču Peca čakajo le še na mraz

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
29.11.2019 15:20

Na smučišču Peca je za prihodnjo soboto načrtovan začetek smučarske sezone, zagotovo pa bo ta dan prvi od treh božičnih sejmov na gori. Razpis za gradnjo panoramske restavracije odprt še do 5. decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takoj ko bo mraz, bodo na Peci bruhali snežni topovi. 
Tomaž Ranc

Čakamo na mraz, je bil jedrnat lastnik smučišča Peca Franz Skuk - z njim smo se srečali v enem njegovih podjetij (v pliberški bioplinarni) - v odgovoru na vprašanje, ali vztrajajo, da bodo prvo decembrsko soboto na Peci pognali naprave. "Medtem smo smučišče spet dobro pripravili na zimsko sezono, izboljšali sistem zasneževanja, zraven kupili nekaj topov ali žiraf, ampak mraza še ni, da bi lahko začeli delati umetni sneg," razlaga Skuk.

​Vsaj za "lušte" za začetek

Na gori na 1700 metrih nad morjem je te dni še zeleno, je pa v prihodnjih dneh napovedanega vsaj 30 centimetrov snega in nižje temperature, in če bodo temperature pod lediščem že to soboto, kar kažejo napovedi, bodo takoj začeli umetno zasneževati, da bi lahko 7. decembra za "lušte" pognali vsaj vlečnico na vrhu z najvišjo točko 1900 metrov nad morjem. Sneg pa je napovedan za nedeljo in ponedeljek, so pa po ohladitvi spet napovedane višje temperature.

Razpis za gradnjo objekta z restavracijo in z vsebinami iz Geoparka Karavanke je odprt do 5. decembra. 
Tomaž Ranc

Nova ekipa v največji restavraciji

Spremembe pa se to zimo obetajo v največji restavraciji ob zgornji postaji gondole Ziebenhütten, kjer bosta letos združila moči izkušena gostinca, oba trenutno delata na Klopinjskem jezeru, kjer pozimi zmanjka dela. Prvi je imel nekoč hotel na Tirolskem in prihaja z izkušenim kuharjem iz Nemčije, drugi pa ima izkušnje z lokalom s smučišča Katchberg. O usodi spodnjega hotela ob parkirišču za zdaj Skuk ne želi razkrivati načrtov, je pa zadovoljen, da se je v njegovem hotelu na Breškem jezeru (Pirkdorfer See) pod Peco ekipa medtem stabilizirala, prodajajo tudi zimske pakete. V bližini pa bo tudi to zimo z nekaj novimi snežnimi topovi poskrbljeno tudi za tekaške proge, katerih lastnik pa je Josef Skuk.
Investicija? Korak za korakom
Kot je znano, je v projekt Nature Game, ki je z 1,9 milijona evri sofinanciran iz programa Interreg Slovenija-Avstrija oziroma Evropskega sklada za regionalni razvoj, vključen tudi Naravni geološki igralni prostor Peca, kjer bo tudi panoramska restavracija. Lokacija je znana – ob zgornji postaji gondole, vendar pa to poletje še niso začeli delati, kot so sprva predvidevali.
"Zelo sem vesel, da sem se umaknil in prišel k pameti, saj podjetja zdaj za naprej bolj iščejo delo, kot so ga lani. Ko sem lani spraševal, so vsi zagotavljali, da imajo dosti dela, in v ceni je takoj to sto tisoč evrov razlike. Sedaj teče razpis za gradnjo, do 5. decembra morajo interesenti oddati ponudbe in že sprašujejo. Sam imam vedno raje domače gradbince kot neke velike koncerne, ki preveč iščejo luknje in kako bi kje kaj zraven dobili. Koncern mi je gradil le železniško postajo za bioplinarno," pravi Franz Skuk. Za bioplinarno so letos poskrbeli za poseben tir za transport biodizla, s katerim se prav tako ukvarja njegovo podjetje. Ker pozimi na Peci dela okoli 30 ljudi, skupaj s hotelom na Breškem jezeru v njegovih podjetjih dela kar 90 ljudi.
Dela na objektu na Peci pa se bodo - po izbiri izvajalca – predvidoma začela maja prihodnje leto in končala leto kasneje. Nekoliko so priredili načrt, v objektu prenočišč ne bo, v spodnjem delu bo izobraževalni del Geoparka Karavanke, v zgornjem pa gostinski del.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta