Načrt o obvoznici čez polja: "Kmetje so na nogah"

Jasmina Detela Jasmina Detela
19.04.2019 15:39

Dars zavrnil predlagano traso južne obvoznice v Slovenj Gradcu, saj se je izkazala kot neustrezna z vidika prometne varnosti, občina išče nove rešitve, kmetje zemlje ne bodo dali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z obvoznico bi razbremenili promet v Podgorju pri Slovenj Gradcu.
Jasmina Detela

V Slovenj Gradcu prah še vedno dviguje južna obvoznica. Idejna zasnova trase, ki jo je Darsu predlagala slovenjgraška mestna občina in je bila zrisana v mandatu prejšnjega župana Andreja Časa, je neustrezna z vidika prometne varnosti. Slovenjgraška občina z novim županom Tilnom Kluglerjem na čelu zdaj išče novo rešitev, pri tem pa morajo slediti smernicam Darsa, ki jih še niso prejeli. Sestanek je sklican za prihodnji četrtek.
Na drugi strani pa trije svetniki Slovenjgraške liste za mesto in podeželje vztrajajo, da je zavrnjena trasa edina prava. Med drugim izražajo zaskrbljenost, saj naj bi se po njihovih informacijah občinsko vodstvo nagibalo k posodobljeni različici ene od tras, ki je bila aktualna pred leti in je speljana po kmetijskih zemljiščih, kar pa se jim zdi nesprejemljivo.

Dars: Razdalja med priključki prekratka

Gremo lepo po vrsti. Slovenjgraška občina je Darsu predlagala traso južne obvoznice, ki bi voznikom iz Mežiške doline omogočala, da se izognejo središču mesta in Podgorju. Začenjala bi se pri bodočem krožišču pri pokopališču v Starem trgu in bi bila v večini speljana po obronkih gozdov do krožišča Šmartno. Že pred njim pa je predviden polovični priključek na hitro cesto v smeri proti Velenju. A kot so pojasnili pri Darsu, se je predlagana varianta priključevanja južne obvoznice Slovenj Gradca kot polovičnega priključka na hitro cesto ob pregledu gradiva izkazala kot neustrezna z vidika prometne varnosti, in sicer zaradi prekratke razdalje med priključki. Ko še navajajo, je zato slovenjgraška občina pristopila k reševanju priključevanja južne obvoznice na hitro cesto preko predvidenega priključka Slovenj Gradec - jug, ki se sicer načrtuje z državnim prostorskim načrtom za odsek hitre ceste Slovenj Gradec-Dravograd.

Kmetje ne bodo dali zemlje

Na drugi strani pa Jani Potočnik, svetnik Slovenjgraške liste za mesto in podeželje ter predsednik občinskega odbora za urejanje in gospodarjenje s prostorom, pravi, da bi morala občina vztrajati pri predlagani trasi, ki so jo potrdili tudi občinski svetniki v prejšnji sestavi. Po njegovih informacijah naj bi občina pri načrtovanju nove trase upoštevala modificirano različico v preteklosti že zrisane trase, ki vodi čez šmarska polja. "Kmetje so na nogah, saj bodo izgubili polja že zaradi načrtovane trase za tretjo razvojno os. Dodatnih zemljišč zaradi bodoče trase južne obvoznice na tem območju ne morejo več izgubiti, saj to pomeni opustitev njihove dejavnosti, zato že napovedujejo, da ne bodo podpisali kupo-prodajnih pogodb. S tem se lahko zavlečeta oba projekta, tako hitre ceste kot obvoznice. Prepričan sem, da tudi soglasodajalci, zlasti kmetijsko ministrstvo, ne bodo imeli posluha za dodatno zmanjševanje površin najboljše rodovitne zemlje v Mislinjski dolini," razmišlja Potočnik.
Da za traso obstajata dve možnosti, potrjuje tudi Klugler, ena po robu Dobrovskega gozda, druga čez travnike in polja. "Če se odločimo za katero od njiju, ne bo povsem enaka že zrisani v preteklosti. Tudi če bo speljana čez polja, ne gre za tako velik poseg na kmetijska zemljišča (po nekaterih ocenah gre za 1,5 hektarja). Zavedati pa se moramo, da nimamo časa čakati in vztrajati pri trasi, ki smo jo dobili zavrnjeno. Imamo le še enajst mesecev, da sprejmemo občinski prostorski načrt, če želimo pravočasno počrpati evropska sredstva za projektiranje južne obvoznice," pojasni Klugler.
Projekt južne obvoznice je sicer ocenjen na 6,1 milijona evrov. Sredstva za projektiranje so zagotovljena v dogovoru za razvoj regij, gradnjo pa bi financirala direkcija za infrastrukturo. Slovenjgraška občina si prizadeva, da bi jo zgradili hkrati s hitro cesto do Slovenj Gradca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta