Naj dijak želi biti kmet in ostati na domači kmetiji

Jasmina Detela Jasmina Detela
11.02.2020 15:45

Osemnajstletni Ivan Praznik iz Ribnice na Pohorju je odličnjak, ki rad pomaga sošolcem in drugim dijakom z inštrukcijami, ob koncih tedna pa na domači kmetiji poprime za vsako delo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Dijaška organizacija Slovenije je tudi letos podelila naziva naj dijak in naj dijakinja. Na tak način nagradijo dijake, ki so uspešni ne le na učnem področju, ampak se v prostem času ukvarjajo tudi z različnimi obšolskimi dejavnostmi, ki velikokrat ostanejo neopažene. Med dekleti je naj dijakinja postala Anita Koprivc z novomeške gimnazije, pri fantih pa Ivan Praznik z mariborske Biotehniške šole. To pa ni prvo priznanje za 18-letnega dijaka četrtega letnika, program kmetijsko-podjetniški tehnik, lani je postal naj prostovoljec v kategoriji moških do 19 let, z zlatim priznanjem za prostovoljno delo ga je nagradil tudi Lions klub.

Odličnjak, ki je vedno pripravljen pomagati

Ivan prihaja z Ribnice na Pohorju, kjer s starši in starimi starši ter mlajšo sestro živijo na okoli 78 hektarjev veliki kmetiji. Odličnjaka odlikujeta delavnost in prijaznost, med tednom dijakom pomaga z inštrukcijami, aktiven je tudi pri mnogih šolskih projektih in na raznih tekmovanjih, ob koncih tedna pa pomaga na domači kmetiji Kajžer v Spodnji Orlici.

Ivan Praznik, naj dijak
Igor Napast
osebni arhiv
Ivan Praznik
Osebni Arhiv

​Tujina ga ne mika

Iz jabolk že izdelujejo jabolčni sok in kis, želel pa bi, da se v prihodnje preizkusijo še v izdelavi omenjenega napitka. Na skoraj 80 hektarjev veliki kmetiji se sicer ukvarjajo pretežno z živinorejo, precej imajo tudi gozda. Ob koncih tedna, po potrebi pa tudi med tednom, pomaga staršem pri delu. Tudi njegova bodoča življenjska pot je povezana s kmetijo. "Najprej moram narediti maturo, nato se želim vpisati na univerzitetni program agronomije, odločam se med Mariborom in Ljubljano.

Ivan Praznik, naj dijak
Osebni Arhiv
Ivan Praznik, naj dijak
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta