Naj pešci na cesti ne bodo kot zombiji

Urška Polanc Urška Polanc
30.01.2020 17:22

V zimskem času so pešci med ranljivejšimi udeleženci cestnega prometa. Največ prometnih nesreč se zgodi na označenih prehodih, ki so pogosto slabo vidni in neustrezno osvetljeni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prehodi za pešce - varnost ali nevarnost?
Urška Polanc

Pešci se morajo zavedati, da lahko največ za prometno varnost storijo sami, s tem, da preverjajo, kdaj lahko varno prečkajo cestišče, je na okrogli mizi Prehodi za pešce - varnost ali nevarnost? v Radljah ob Dravi poudaril Andraž Murkovič iz Agencije za varnost v prometu. Izpostavil je pogled levo, desno, levo, ki sta ga javnosti, zbrani na posvetu, med drugim demonstrirala drugošolca iz radeljske osnovne šole Leo Mori in Lana Arlahej. "Prišla sva, da pokaževa, kako prečkati cesto. To je pomembno za varnost, da nobenega ne povozi avto," sta povedala in dodala, da si morata, preden gresta čez prehod, nadeti še rutico, dvigniti roko, pogledati levo, desno, levo, se prepričati, da so vsa vozila ustavljena, in varno prečkati cesto.

Prehodi za pešce - varnost ali nevarnost? Okrogla miza v Radljah ob Dravi.
Urška Polanc
Okrogla miza o prehodih za pešce.
Urška Polanc

Ukrepi ne smejo biti pretirani

Robert Strah iz Direkcije RS za infrastrukturo: "Vlaganje v cestno infrastrukturo je sistemsko, kar se tiče prehodov za pešce, imamo to urejeno preko metodologije mest visokih stopenj prometnih nesreč." Pri dodatnem označevanju sledijo pričakovanjem javnosti in lokalne skupnosti, a ta pravila ne smejo biti pretirana, saj lahko dodatni ukrepi, kot je dodatno označevanje prehodov z modro barvo, zvodenijo, če jih uporabijo na vsakem prehodu, je pojasnjeval. Prav tako morajo najprej poskrbeti za osnovne ukrepe, kot je javna razsvetljava.

Prehodi za pešce - varnost ali nevarnost? Okrogla miza v Radljah ob Dravi.
Urška Polanc

Umirjanje hitrosti

Da je sicer namen dodatnega označevanja prehodov njihova večja zaznavnost, tako za voznike kot za uporabnike, pešci so tako bolj varni, je povedal Robert Strah. "Več je možnosti dodatnih označevanj - barvanje prehodov, kar je v skladu s pravili, dodatno pa je označevanje z modro barvo. Potem je tu vsa standardna signalizacija, javna razsvetljava, ki je nujno potrebna, da prehod de facto obstaja. Tudi stalni elementi že v območju približevanja - do umirjanja hitrosti z otoki, prikazovalniki hitrosti ... Voznik mora pravočasno zaznati prehod, pri tem umiriti hitrost in zadeva je bolj preprosta tudi z vidika prometne varnosti pešcev," je dejal in poudaril, da so pri prehodih večkrat neurejene prav čakalne površine, javna razsvetljava in zaznavnost prehodov.

Prehodi za pešce - varnost ali nevarnost? Okrogla miza v Radljah ob Dravi.
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta