Namesto da bi napadal svoj rekord na K24 Ultra trailu, je (po)prijel za lopato: "Črna mi je toliko dala!"

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
12.08.2023 07:31

Ta konec tedna bi morala Črna na Koroškem gostiti 580 tekačev in tekačic, ki so bili prijavljeni na K24 Ultra trail.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letošnji in lanski prizor štartno-ciljnega prostora pred črnjanskim Kulturnim domom. 
Nejc Strojnik

Zdaj bi morali poročati, kako se najhitrejši tekači že prebijajo proti Uršlji gori, kako prešerno je vzdušje na okrepčevalni postaji ob Domu na Smrekovcu, kako uspešen je bil štart na 50-kilometrski razdalji in podobno. A letošnja realnost K24 Ultra trail je povsem drugačna. "Če pogledamo trenutno vreme, bi morala biti letošnja tekma ena bolj spektakularnih, še posebej zato, ker je bilo na vseh treh razdaljah prijavljenih kar 580 tekmovalcev. Spremljevalni program je bil zastavljen zelo bogato, vendar proti naravi ne moremo. Srečni smo lahko, da v Črni ni poškodovanih, da so vsi živi in zdravi, mi pa se že sedaj pripravljamo, da bo K24 Ultra trail prihodnje leto še boljši, še večji, še lepši," nam z lopato v roki pove Bogdan Tušek.

S Klemnom Pušnikom sta za ta konec tedna načrtovala dobrodelno akcijo, prek katere bi tekači in ostali podporniki tekmovanja pomagali pri čiščenju opustošene Črne, a sta jo v četrtek nato odpovedala. "Mislim, da bi bila odlična akcija, a zamisli civilne zaščite so bile drugačne. Saj po eni strani jih razumemo, v Črni in v ostalih krajih je treba nadzirati prihode prostovoljcev. Akcija je bila odpovedana, bomo pa v prihodnjih tednih še pozvali tekače, ko se bo stanje še nekoliko umirilo, v Črni pa bo ostalo še veliko dela," je jasen Tušek. Ekipa prostovoljcev, ki tudi sicer pomaga pri organizaciji tega velikega športnega dogodka in tekači sicer že cel teden pomagajo pri čiščenju, številni so prišli tudi za danes, a vse skozi platformo civilne zaščite.

Prostovoljka, ki sicer pomaga tudi pri K24 Ultra trailu tokrat na vhodu v štab civilne zaščite. 
Petra Lesjak Tušek

Zdaj so na vrsti pomembnejše stvari od teka

Eden tistih, ki je takoj priskočil na pomoč, je lanski zmagovalec na kraljevski, 100-kilometrski razdalji in rekorder proge, Jon Lihteneger Vidmajer. "Do torka niti nisem pomislil na tek, na K24. Življenja ljudi in njihovi domovi so se mi zdeli precej bolj pomembni. Žal mi je Črne, celotne Koroške, organizatorjev, Klemna, Bogdana, ki sta tudi sama veliko izgubila. Ne le dogodek, tudi sama sta bila prizadeta v poplavah," pravi Prevaljčan, ki je zadnje mesece garal za K24, se pripravljal. "Ne bi kar tako izpustil rekorda, sigurno ne. Z vso resnostjo bi tekmoval, a proti naravi ne moremo čisto nič." Ko je videl, kakšno razdejanje je v Črni, ni okleval. Takoj, ko je šlo, se je prebil vanjo in pomagal. "Črna mi je toliko dala. Ni bilo dileme, da se ne bi odločil za to." Trenutno kakšnih načrtov, da bi se udeležil katerega drugega ultra traila nima. "Odklopil sem, nekoliko pozabil na tek. Zdaj so na vrsti druge, bolj pomembne stvari."

V Črno bi iz Gorenjske udi letos prišla tekmovat Eva Urbanc, lanska zmagovalka v ženski konkurenci na najdaljši preizkušnji. S široko ekipo Kriška gora trail, opremljeno tudi z majicami z bodrilnimi sporočili, so se zagnano lotili del. "Prišli smo pomagat in to nam je uspelo. Za seboj smo pustili tri vesele družine in hiše. Se vidimo ob kakšni lepši priložnosti," pravi Eva Urbanc.

Ekipa Kriške gore trail z Evo Urbanc v Črni 
Ekipa Kriške Gore

Tekmovanja in dogajanja od petka do nedelje se je zelo veselila tudi prostovoljka Veronika Kališnik. "Komaj smo čakali na ta dogodek, ki se je spremenil v K24 čistilno akcijo. Zdaj pomagamo na drugačen način, zdaj smo v drugačni vlogi. A brez skrbi, bomo prihodnje leto vse nadoknadili. Še bolj fajn se bomo imeli! Pa saj se tudi zdaj imamo super, stopili smo skupaj, vse bomo uredili in spet bomo imeli lepo Črno nazaj. Čeprav sem večkrat rekla, da lepša kot je bila, ne more biti, pa sem zdaj prepričana, da bo še lepša. Tako kot je rekla županja, kolikor smo razsuti, toliko smo močni. Lepo bo še v naših krajih, vam zagotavljam," nam med čiščenjem ene od poplavljenih hiš pove Kališnikova. "Veliko prostovoljcev s K24 pomaga. Sem jih srečala, mahali smo si. Po celi Črni, po celi dolini smo razpeljani. Tako kot bi bili na K24."

Del iz Sij Metala, ki v Črni dela prostovoljno.
Petra Lesjak Tušek

Največja podpora je prenesena štartnina

Za zdaj še ne vedo, kakšna je škoda na stezicah, kaj se je zgodilo v gozdu. "Mi še štartno-ciljnega prostora nismo uspeli zrihtati, kaj da bi karkoli drugega. Mogoče niti ni toliko, mogoče je škodo utrpel predvsem kraj. Ne vemo. Ceste proti Bistri, Koprivni in Topli je vse odneslo. A bomo uredili V enem letu sigurno. Čeprav po takšnem dogodku težko rečem sigurno. Kar se je zgodilo, je grozno," pove Klemen Pušnik, ki ima svoj dom in lokal le streljaj od osrednjega prireditvenega prostora na K24. "Z družino smo bili sredi struge ujeti tri dni. S strojem, z bagrom so nas rešili. Zlezli smo v žlico, vsi štirje in pes, ameriška akita. Grozljivi trenutki. Res ni bilo fajn," se spominja preteklega konca tedna.

Številni tekači so se medtem hoteli odpovedati vračilu štartnine, hoteli so jo nameniti v dobrodelne namene. A ker vse skupaj ne gre tako enostavno, sta se glavna organizatorja odločila, da bodo prijavljeni največjo podporo dogodku izkazali tako, da se vse plačane štartnine prenesejo v prihodnje leto. Vsi, ki pa želijo pomagati Črni na Koroškem, pa lahko donirajo denarna sredstva na računa PGD Črna, TRR: SI56 0487 0000 3402 266 ali Občina Črna na Koroškem, TRR: SI56 0110 0010 0007 227, sklic: 00 2393, koda namena: CHAR. Prijave na dogodek k24 Ultra trail za prihodnje leto se sicer odpirajo v ponedeljek, pri čemer tokrat ne bodo začeli z ničle, ampak že s 580 prijavljenimi.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta