"Neposrečene" maske iz papirja razburjajo. Razlog? Dvom o ustreznosti

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
15.04.2020 18:53

Iz nekaterih koroških občin kritično o prejetih maskah, izdelanih iz prtička in elastike. Na gospodarskem ministrstvu se sklicujejo na strokovno preverjanje materiala vseh mask iz "domače proizvodnje" v UKC Ljubljana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maske, ki so jih prejeli v občini Črna. 
Občina Črna

Iz skladišča civilne zaščite v Rojah je te dni na Koroško prispela pošiljka skupaj okoli 40 tisoč zaščitnih mask. Ne gre za prvo pošiljko v regijo, je pa najobsežnejša doslej, povzročila pa je precej nezadovoljstva. Objave so zaokrožile po družbenih omrežjih, pošiljko sta med drugim komentirala črnjanska županja Romana Lesjak in dravograjski podžupan Anton Preksavec. Slednji je zapisal, da bo štab civilne zaščite vseh 2300 mask poslal nazaj. Razlog? Dvom o ustreznosti. Maske so, sodeč po fotografijah, izdelane iz papirnate brisače in dveh običajnih elastik.
"Niso iz najbolj posrečenega materiala"
Za pojasnilo smo se obrnili na regijskega poveljnika civilne zaščite Alana Matijeviča, ki je povedal, da so omenjeno pošiljko v Rojah prevzeli v soboto. "20 tisoč kirurških mask in 20 tisoč teh, ki so očitno zdaj vprašljive," je pojasnil vsebnost paketov, ki so jih prejeli z državnega nivoja in razdelili med dvanajst koroških občin. "Deli se po ključu: število prebivalcev, število okuženih in javnih ustanov, nato pa številke variirajo od tisoč do štiri tisoč mask na občino," je Matijevič razložil način razdeljevanja. Ali se bodo župani odločili za vračanje mask, še ni jasno, je pa sogovornik potrdil, da so nekateri neformalno že izrazili kritiko prejetega. "Danes sem prejel klic županje občine Črna, ki je izrazila nezadovoljstvo s kvaliteto mask," je povedal. Je pa ravno v teh dneh v taisto občino prispela pošiljka iz kitajskega velemesta Harbin, v obliki donacije so v duhu prijateljske povezave prejeli paket s 500 zaščitnimi oblekami in 500 očali.

Franjo Golob: "V drugem paketu so bile maske, ki tudi po moji oceni niso najbolj primerne."
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta