Neprecenljiva pisana beseda

P.L.T.
03.11.2022 12:56

Kuharjevi dnevi z raznovrstnimi vsebinami in poudarki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branje v organizaciji Radmanc ob Kuharjevih dnevih v grajskem parku
Petra Lesjak TuŠek

Vrsta kulturnih prireditev z več nastopajočimi društvi in posamezniki se je zvrstila v sklopu Kuharjevih dnevov pretekli praznični konec tedna, predvsem v Kotljah, kjer je bila ustaljeno tudi proslava pri vaških lipah ob krajevnem prazniku.

Pred spomenikom 54 padlih borcev med drugo svetovno vojno vsako leto počastijo spomin na hotuljski tabor, na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so borci in borke druge čete prvega Koroškega bataljona, med njimi tudi Kotuljci, med pridigo vstopili v hotuljsko cerkev in zahtevali pridigo v slovenščini. Pomen tega dneva in nasploh vrednot, na katere se spomnimo ob partizanskih obeležjih, je izpostavil podžupan Raven Aljaž Verhovnik. Med drugim je dejal, da je slovenski narod majhen, a velik po dejanjih, zlasti pa je poudaril pomen zapuščine Kuharjevih.

Večer prej je v večnamenski dvorani v Kotljah potekala slavnostna akademija ob 25-letnici Kuharjevih dnevov. Tokrat je bila v prvi vrsti posvečena predstavitvi roman Doberdob oziroma njegovemu angleškemu prevodu. V grajskem parku pa je že v soboto potekalo javno branje poezije in proze, v katerem so sodelujoči izpostavili vlogo in pomen žensk kot literarnih likov v povezavi z Lovrom Kuharjem - Prežihovim Vorancem (1893-1950) kot žensk kot izjemnih avtoric. Tudi tokrat pa so se pohodniki podali po Vorančevi poti, po postajah življenja družine Kuharjevih, ki se je sklenil ob spomeniku Prežihovega Voranca, ki ga je ustvaril kipar Stojan Batič.

Slavnostna akademija ob Kuharjevih dnevih v Kotljah
Matevž Hudrap
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta