Neutrudni borci za hitro cesto v pričakovanju zgodovinskega mejnika za Koroško

Jasmina Detela Jasmina Detela
14.07.2020 11:20

Pred šestimi leti se je ustanovila Mladinska iniciativa za 3. razvojno os.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinska iniciativa je že večkrat organizirala kolesarjenje po trasi severnega dela tretje razvojne os.
Jasmina Detela

Na današnji dan pred šestimi leti je upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ustanovil prvo iniciativo, ki se zavzema za gradnjo 3. razvojne osi na Koroško. Imenuje se Mladinska iniciativa za 3. razvojno os in se je v začetku ukvarjala pretežno z argumentiranjem nujnosti gradnje 3. razvojne osi na Koroško.
Kot pomemben mejnik štejejo leto 2017, ko je po protestu in pogajanjih prišlo do podpisa protokola o izgradnji 3. razvojne osi od Šentruperta do Holmca. Ta določa, da se hitra cesta na odseku Šentrupert-Velenje-Slovenj Gradec zgradi kot štiripasovna hitra cesta s projektno hitrostjo 100 kilometrov na uro. Dars kot investitor projekta je leta 2017 začel s projektiranjem hitre štiripasovne ceste na odseku Šentrupert-Velenje-Slovenj Gradec, z gradbenimi deli pa naj bi začel najkasneje konec leta 2019 in jih dokončal leta 2023.
Podpisnik protokola je bil takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki je bil pred kratkim imenovan za člana uprave Dars. Te okoliščine jih navdajajo z upanjem, da bo nova uprava Darsa končno pripeljala 3. razvojno os do začetka gradnje.
"Po šestih letih delovanja mladinske iniciative je pred nami težko pričakovana prva lopata, ki se žal zaradi različnih zapletov že nekaj časa izmika. Ocenjujemo, da so letošnje okoliščine takšne, da bi z odločnostjo nove uprave Darsa in s podporo vlade lahko prišlo do gradnje 3. razvojne osi na Koroško. To bo zgodovinski mejnik za Koroško, saj bo po šestnajstih letih mukotrpnih postopkov za pričetek gradnje te nujno potrebne prometnice Koroška dobila upanje, da bo postala enakopraven deležnik razvoja Slovenije," so prepričani v mladinski iniciativi.
Kot je znano, je Dars, tudi na prošnjo ponudnikov, rok za oddajo ponudb za prva gradbena dela na severnem delu tretje razvojne osi na lokaciji priključka Gaberke podaljšal do 24. julija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta