Nevarni prehod za pešce na Ravnah: občina in direkcija zdaj le skupaj v akciji

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
10.02.2020 15:00

Agencija za varnost v prometu je na ravensko občino in ministrstvo za infrastrukturo naslovila predloge za ureditev nevarnega križišča. Policija pogreša časovne roke, župan pa zagotavlja, da bodo prehodi kmalu zagotovo bolj varni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponoči osvetljeni oglasni panoji zmotijo voznika. 
Tomaž Ranc

Agencija za varnost v cestnem prometu (AVP) je, kot smo poročali, pred novim letom opravila strokovno presojo prehoda za pešca, ki je terjal smrtno žrtev, hudo telesno poškodbo, nad njegovo nevarnostjo in slabo urejenostjo pa tarnajo tudi vozniki. Presojevalec, ki si je prehod ogledal skupaj s predstavniki prometne policije, je poročilo posredoval upravljavcu ceste Ravne-Dravograd in Občini Ravne, priporočila pa naj bi služila za nadaljnje ukrepe za prometno ureditev, ki bo prispevala k večji varnosti na tem območju.

Kaj predlaga agencija

Kot nam je sporočila vršilka dolžnosti direktorja AVP Vesna Marinko, je agencija predloge razdelila na takojšnje, kratkoročne, srednjeročne in stalne. Med takojšnjimi ukrepi predlaga prestavitev ali znižanje obeh svetilk na Sparovem reklamnem panoju pred trgovino, ker dodatna svetloba zmoti voznika, ter zamenjavo nedelujoče žarnice na drogu na začetku mostu levo.
Med kratkoročnimi predlaga postavitev novega prometnega znaka iz smeri avtobusne postaje, kjer ga doslej sploh ni bilo (na kontrastni plošči fluorescenčne rumeno-zelene barve). Na drugi strani, iz smeri bencinske črpalke, pa prav tako odstranitev obstoječega navadnega prometnega znaka "prednostna cesta", ki morda voznike navaja k pospeševanju in zamenjavo starega, klasičnega znaka prehoda za pešce z novim, bolj vidnim (na kontrastni plošči fluorescenčne rumeno-zelene barve).
Nadalje agencija - njen terenski ogled je skupaj s prometno policijo trajal dve uri in pol - predlaga prepoved pravokotnega parkiranja ob trgovinah ob občinski cesti nasproti Spara, kjer da bi morali urediti površine za pešce. Predlagajo tudi sanacijo poškodb vozišča, ureditev odvodnjavanja na prehodih ...

Tovornjaki, ki zavijajo v levo, povsem onemogočijo vidijivost.
Tomaž Ranc

Policija: Izpeljati čim prej

Zanimalo nas je, ali so s tem zadovoljni policisti. Dimitrij Gaberšek, komandir policijske postaje Ravne, meni, da so predlogi sorodni policijskim, da pa bi bilo treba tudi časovno natančneje opredelili, v kakšnem času naj bodo realizirani, datumsko ali vsaj mesečno. "Ukrepi izhajajo iz predlogov, ki smo jih dali na agencijo in ministrstvo za infrastrukturo. Vemo, da realizacija zahteva svoj čas. Rumene žarnice je občina že zamenjala z belo svetlobo, za druge predloge pa upamo, da bodo realizirani čim prej. Preproste zadeve, kot so svetlobni bič ali zamenjava žarnice, bi se verjetno dalo realizirati v kratkem času. Pravi naslov sta ministrstvo za infrastrukturo, direkcija za infrastrukturo in občina, in če delajo z roko v roko, bi se zadeve lahko hitro izpeljale," meni Gaberšek.
Če okoli krepitve osvetlitve in s tem vidnosti policija soglaša, pa niso prepričani, da bi bila dobra rešitev tudi semafor. "Semaforizirano križišče bi glede varnosti bilo učinkovito, glede pretočnosti pa bi verjetno imeli kak problem več, ker je to glavna in edina cesta, ki pelje po Mežiški dolini iz te smeri, vemo, kakšna je gostota prometa v kritičnih urah in bi imeli tisti čas gnečo. Glavna rešitev bi bila krožišče, imeli bi dobro pretočnost in varnost za pešce, zanimiva rešitev pa bi bila tudi nekoliko dvignjeno vozišče, medtem ko klasični ležeči policaj na glavni cesti ni izvedljiv," dodaja Gaberšek.
Kot zgleden primer ureditve izpostavi križišče pri čistilni napravi na Dobrijah.

Tudi s te strani AVP predlaga nov prometni znak na kontrastni plošči fluorescenčne rumeno-zelene barve in postavitev tudi z nasprotne, kjer ga doslej sploh ni bilo. 
Tomaž Ranc

​Rožen: Ukrepali bomo s proračunsko postavko

In kaj bo storila občina? Po začetnem kazanju s prstom glede pristojnosti druga na drugo bosta občina in direkcija zdaj vendarle pristopili enotno. Predstavniki občine so se ravno v sredo, 5. februarja, sestali z vršilko dolžnosti direktorja Direkcije za infrastrukturo Moniko Pintar Mesarič, je povedal župan Tomaž Rožen. Po menjavi rumene žarnice z belo bodo Spar pozvali, naj uredi reklamni pano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta