Nevarnosti ob Dravi ni več, pretok reke se zmanjšuje

Ž. V., STA
31.10.2018 09:33

Iz CZ Dravograd sporočili, da nevarnosti ob Dravi ni več, pričakujejo nizke vrednosti pretoka reke, ki se zmanjšuje tudi v spodnjem delu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pretok Drave je končno upadel. 
Sašo Bizjak

Po včerajšnjem zaskrbljujočem dnevu, ko je reka Drava ponekod že poplavljala in ogrožala nekatere kraje, so na civilni zaščiti Dravograd sporočili, da nevarnosti ni več. Po tem, ko je včeraj pretok Drave v Dravgoradu znašal 1435 kubičnih metrov na sekundo ter denimo pri HE Fala tudi 1746, danes pričakujejo gibanje pretoka reke nekje do 1000 kubičnih metrov na sekundo. Tako so se odločili za preklica znaka za nevarnost, ki so ga sicer sprožili v noči iz ponedeljka na torek.  ''Štab CZ izreka vse pohvale in zahvalo vsem gasilskim enotam v GZ Dravograd, ki so opravile veliko delo in s tem zmanjšale možnost nastanka škode na minimum. Akcija, ki smo jo vodili je prejela pohvale tudi s strani pristojnih organov kot vzorčen primer ustreznega reagiranja in obveščanja javnosti,'' je še zapisal Anton Preksavec. ''Skupaj smo dokazali, da znamo in zmoremo,'' je še dodal. Dogajanje so sicer v Dravogradu ob prvih črnogledih napovedih dobro obvladovali, pripravljeni so bili tudi na evakuacijo prebivalcev. Kritični so bili predvsem do države, ker da ni odigrala svoje vloge pri sanaciji po poplavah leta 2012.

Reka Drava poplavljala v Podravju

Tudi v spodnjem delu Drave se pretok vode zmanjšuje, vendar je v okolici Bukovcev in Stojncev podtalnica poplavila približno 15 hiš. Zamaka spodnja nadstropja hiš, kjer so predvsem garaže in kleti, je za STA pojasnil Drago Murko iz Ptujske izpostave Uprave za zaščito in reševanje.
Sanacija še poteka. Murko je opozoril, da podtalnica potrebuje svoj čas in sanacija traja dlje, kot pri površinskih vodah. Reševanje poplavljenih kleti zna po njegovi oceni trajati okoli 30 dni.
Zaradi možnosti poplavljanja Drave je bilo ogroženih 45 objektov. Na tem območju pa večjih nevšečnosti ni povzročal veter.
Poveljnik Civilne zaščite Mestne občina Maribor Aleš Ciringer je pojasnil, da se stanje na terenu umirja. Gasilci so v torek pomagali predvsem pri nekaterih poplavljenih objektih, pri podrtih drevesih in prekrivanju streh. Sanacije so po Ciringerjevih besedah reševali sproti, za danes pa ne pričakujejo nič hujšega.
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta