Ni še računice, a junija v Narodnem domu Mežica začnejo z javnimi prireditvami

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
04.06.2021 06:15
V času epidemije programsko zamrl, a čas izkoristil za posodobitve. V juniju končno prve lahkotnejše predstave. Negotovost manjših organizatorjev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Junija bo mežiški hram kulture spet odprl vrata.
Tomaž Ranc

Narodni dom Mežica deli usodo prirediteljev kulturnih prireditev in že dobro leto sameva. Zadnja prireditev ali koncert s publiko je bila konec februarja 2020, ko sta nastopila Tomi in Gušti, naslednji načrtovani koncert Fauš Dur banda marca in še dve gledališki in štiri razprodane otroške predstave pa so že morali odpovedati.

Ambrož Blatnik
Tomaž Ranc

"Epidemija je velik udarec za kulturo in tudi Narodni dom Mežica. Imeli smo načrte in plan za celotno preteklo sezono, ki pa jih nismo mogli izpeljati, tudi našim abonentom nismo mogli zagotoviti vseh predstav. K sreči so avtorji to razumeli in ob višji sili zaradi odpovedi ni bilo dodatnih stroškov," razlaga Ambrož Blatnik, sicer direktor Komunale, ki pogodbeno vodi tudi Narodni dom. Pravi, da pa so v času epidemije vseeno ostali v tesnih stikih z avtorji in gledališkimi hišami, da bi se potem laže vrnili, v vmesnem obdobju pa so pripravili le kakšno brezplačno online predstavo za otroke, ki so se lahko pridružili preko računalnika ali telefona. To sta bili predstavi pred božičem in pustom v sodelovanju z izobraževalnim centrom Eksena iz Šenturja. Abonentom pa so omogočili še popust pri koncertih Nine Pušlar, Eve Boto in Vlada Kreslina, sicer pa so predvsem čakali na boljše čase.

Kaj sedaj

Ta hip si belijo glavo, kako sedaj, v času sproščanja ukrepov, oživiti program in postopno spet privabiti obiskovalce. "Razmišljali smo predvsem, ali začeti v dvorani ali zunaj, pred Narodnim domom, pogovarjamo se tudi s Podzemljem Peca, da bi postavili letni oder za predstave. Ampak nič ni enostavno že pri samih predstavah, saj gledališke hiše sedaj najbolj skrbi, kako napolniti dvorane najprej pri sebi, in niti nimajo gostujočih predstav," razlaga Blatnik, ki je vendar za začetek uspel zagotoviti vsaj tri predstave.

Novo ozvočenje je sofinancirano z evropskimi sredstvi.
Tomaž Ranc

V ponedeljek, 21. junija, ob 18. uri zvečer bo tako predstava za otroke Pižama pripoveduje, dan zatem, 22. junija, pa komedija Slovenec in pol, avtorski projekt Perice Jerkovića, Aleša Novaka in Uroša Kuzmana. Septembra bo sledila predstava Janez Novak s Klemnom Slakonjo, Tadejem Tošem in Gregorjem Podričnikom. "Sicer sta Toš in Slakonja razprodana, pa tudi naš Korošec Grega ima svoje obveznosti do Drame. Veliko igralcev ima danes statuse samostojnih podjetnikov in si iščejo predstave," pravi Blatnik. Podričnik je sicer Mežičan in prejemnik študentske Severjeve nagrade. Med prireditvami zunaj pa bodo 15. julija organizirali koncert Dimme in Pedenjpedi, ki bo na odru pred muzejem Podzemlje Pece.

Ekonomsko ni računice

Če bodo v času napovedanih predstav še veljali sedanji ukrepi (PCT in obvezna distanca), bodo Narodni dom, ki ima 324 sedežev, skušali zapolnili skladno s predpisi in po sistemu predhodnih rezervacij. Do septembra pa načrtujejo vsaj še en glasbeni dogodek.

Novi mešalni mizi v Narodni domu v Mežici so kupili z evropskimi sredstvi.
Tomaž Ranc

Še vedno, ugotavlja Blatnik, naštevajoč izkušnje iz več teatrov, se ljudje nekoliko bojijo v dvorane: "Slišal sem, da so v enem od teatrov imeli brezplačno super premiero, pa je prišlo le 50 ljudi. Ljudje so zaskrbljeni, preplašeni, predstave zunaj seveda potrebujejo oder, kar pomeni stroške. Mi moramo tudi ekonomsko zvoziti, imamo omejitve v dvoranah, cene predstav pa se temu še niso prilagodile. In če dvorane ne moreš napolniti, si tudi ne moreš privoščiti predstave za 5000 evrov, saj lahko s vstopnico za 20 evrov in sto ljudmi zaslužiš 2000 evrov. Enostavno še ni računice. Če pa bo zelena faza, bomo zelo veseli. Upam, da nam bodo ljudje zaupali in ne bodo več tako zaskrbljeni, saj krepko razmislijo, ali bi stopili v zaprt prostor ali ne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta