Nova organizacijska oblika Geoparka Karavanke za "vlečenje ene vrvi v pravo smer"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.02.2020 15:39

Skupni projekti v turizmu na območju 14 občin Geoparka Karavanke. Z novim statusom nove možnosti. Najdlje z idejo o sodelovanju na področju zaščite in reševanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko pretijo poplave, je treba reagirati usklajeno, da se ne ponovijo zgodbe iz preteklosti.
Sašo Bizjak

V Suhi (Neuhaus) na avstrijskem Koroškem je bila pred dnevi ustanovna skupščina novega Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki naj bi poenostavila način dela dosedanje organizacijske oblike - delovne skupnosti Geopark Karavanke, in pospešila ter razširila področja konkretnega čezmejnega sodelovanja 14 občin z obeh strani Koroške. Gerald Hartmann, vodja EZTS Geopark Karavanke, ki sicer zaposluje štiri ljudi, spremembo statusa vidi kot zgodovinski dogodek.

Vetrolom je prizadel obe strani Koroške - zakaj se ne bi odpravljanja posledic lotili skupaj?
Tomaž Ranc
Vetrolom je prizadel obe strani Koroške - zakaj se ne bi odpravljanja posledic lotili skupaj?
Tomaž Ranc

Od turizma do zaščite in reševanja

Stefan Visotschnig je župan Pliberka že 17 let in je sopotnik vseh dosedanjih poskusov krepitve sodelovanja ob meji. "Vesel in ponosen sem, kako se je to razvijalo. Spomnim se, kako se je to začelo z Deželo pod Peco, pa to ni funkcioniralo, potem smo z Geoparkom Karavanke naredili korak naprej, zdaj pa smo z novim statusom na pravi poti, da bi nam to služilo v turizmu in tudi na drugih področjih v tej regiji, v kateri finančno sicer nismo tako bogati," pravi.

Stefan Visotschnig, župan Pliberka: "Vesel in ponosen sem, kako se je to razvijalo."
Tomaž Ranc
Peter Kaiser: "S svojim zavzemanjem za napredno in do naših otrokov in vnukov odgovorno politiko je vedno konstruktivno kritičen in nepogrešljiv."
Robert Balen

Širitve članstva ne bo

Pred časom so se želele v skupino 14 občin Geoparka Karavanke vključiti tudi občine Jezersko, Preddvor, Tržič, Solčava in Slovenj Gradec, vendar tega ne bo. "Smo Unescov globalni park, kjer so pogoji za članstvo v mreži zelo zahtevni. V primeru širitve bi morali v Parizu ponovno skozi ves postopek certificiranja pri Unescu, certifikat bi za dve leti izgubili in si poslabšali položaj, zato bomo preverili druge opcije sodelovanja. Vsebinsko bi nam sodelovanje ustrezalo," pravi Hartmann. Medtem se ne terenu nadaljujejo projekti Nature Game in Na Kult, ki so skupaj vredni čez štiri milijone evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta