Novi lastnik Kop napovedal nova vlaganja

Jasmina Detela Jasmina Detela
05.07.2019 15:54

Obeta se posodobitev smučišča. Dolgoročno si želijo najti zasebnega partnerja za gradnjo dodatnih apartmajev in mobilnih hišk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Kopah so letošnjo poletno sezono odprli z brezplačnim festivalom za vse generacije.
Nejc Strojnik

Na priljubljenem koroškem smučišču na Kopah se po uspešno opravljeni dražbi že v letošnji sezoni obeta nekaj novosti. Lastnica žičniške in druge pripadajoče infrastrukture je postala slovenjgraška družba Vabo. Ta je imela smučišče, ki leži na zahodnem Pohorju, v najemu že vse od stečaja družbe Gorsko turistični center (GTC) Kope v jeseni 2015.

Nakup omogočil dolgoročni kredit

​Smučišče so kupili po izklicni ceni 1,62 milijona evrov, bili so edini dražitelj. Večino kupnine (dobrih 96 odstotkov) bo prejel ločitveni upnik, to je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima priznano ločitveno pravico v višini osem milijonov evrov, razliko sam Vabo (ima sicer priznano ločitveno pravico v višini 80 tisoč evrov). To je bila že četrta dražba. Na prvi marca lani je bila izklicna cena 3,4 milijona evrov, na drugi konec lanskega avgusta je bila znižana na 2,38 milijona, na tretji in tudi četrti pa je bila določena pri 1,62 milijona evrov.
Družba Vabo, ki je največji nastanitveni in gostinski ponudnik ob smučišču Kope, se je za nakup odločila zaradi urejenega financiranja. Pridobila je namreč dolgoročni kredit pri SID banki v višini 2,1 milijona evrov. Poleg tega bo prispevala še okoli 400 tisoč evrov lastnih sredstev. Skupni vložek tako znaša 2,5 milijona evrov in poleg nakupa smučišča zajema še vlaganja.

Boštjan Paradiž
Jasmina Detela
Nejc Strojnik

Nadaljevala se bo obnova ceste

Podjetje Vabo poleg zimskega turizma že več let krepi tudi ponudbo poletne sezone. V ospredje postavljajo družinski turizem. Letošnja novost je, da so za stacionarne goste pripravili brezplačen poletni program aktivnosti, ki poteka vsak dan in je dobro sprejet, uredili večji prostor za avtodome in nova prostora za piknik in "holcerijo". "Naša želja je, da bi bili v petih letih zimska in letna sezona izenačeni," dodaja Paradiž.
Pričakuje tudi pomoč občin glede nadaljnje obnove državne ceste iz Slovenj Gradca proti Kopam. Slovenjgraški župan Tilen Klugler pojasnjuje, da so pri direkciji za infrastrukturo uspeli doseči ustno soglasje, da se letos uredi obvoz pri Plesniku in obnovi dva kilometra ceste, prihodnje leto pa še preostalih 3,5 kilometra. Da je priljubljeno koroško smučišče kupil lokalni ponudnik turističnih kapacitet, ocenjuje kot dobro, zgodbo je treba razvijati celovito. "Veseli me, da se je ta problem rešil. To je še dodaten motiv, da na zahodnem Pohorju razvijamo dobro turistično zgodbo."

Kope so tudi priljubljena pohodniška točka.
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta