Ob obisku pri veterinarju: Plačilo na obroke in kar z lažnimi podatki

Nejc Strojnik
28.04.2021 16:00
Veterinarji po vsem svetu so minulo soboto zaznamovali svoj dan. Svetovno veterinarsko združenje je namreč leta 2000 zadnjo soboto v aprilu določilo za svetovni dan veterinarjev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Koroškem so štiri veterinarske postaje - na Prevaljah, v Dravogradu, v Radljah ob Dravi in v Slovenj Gradcu; na posnetku je slednja. Foto: Nejc STROJNIK
Nejc Strojnik

Svetovni dan veterinarjev že 21 let pomeni priložnost za priznanje prispevka veterinarjev k zdravju živali in ljudi. Na Koroškem so štiri veterinarske postaje - na Prevaljah, v Dravogradu, v Radljah ob Dravi in v Slovenj Gradcu. V slovenjgraški, ta je največja, je zaposlenih deset veterinarjev in dva tehnika, tukaj so še zaposleni v trgovini. Direktor Ivan Ledinek vidi pomanjkanje kadra predvsem za delo na terenu, pri večini veterinarjev je namreč bolj zaželeno delo v ambulanti, kjer se ukvarjajo predvsem z malimi živalmi, hišnimi ljubljenčki. "Poklic na terenu je težek, zlasti pozimi, gre za velike živali, govedo, konje. Še težje je ženskam, ki fizično niso tako močne. Terenski veterinarji svoje delo opravljajo po kmetijah, večkrat na poziv. Tudi dežurstva imamo, od treh popoldne do sedmih zjutraj traja tako dežurstvo. Se pa na študij veterine vpiše bistveno več žensk kot moških. Imam občutek, da bo veterinarje, ki bi delali na terenu, vedno težje dobiti. Tudi ko se mladi vpisujejo na študij, si delo veterinarja predstavljajo bolj v tej smeri," pravi direktor Ledinek.

Delo s psi in mačkami med epidemijo poteka nemoteno, upada pacientov ni.
Foto: EPA
Grzegorz Michalowski/EPA

Kljub temu da že več kot leto živimo s koronavirusom, ta na delo veterinarjev ni bistveno vplival. "Delo s psi in mačkami poteka nemoteno, upada pacientov ni, na obseg terenskega dela pa korona sploh ne vpliva. Nekoliko manj dela je med dopusti, ampak to je vsako leto. Upad je tudi okoli novega leta, drugače pa je dela skozi celo leto nekako konstantno," razloži sogovornik, ki uradnih podatkov nima, a se tudi njemu, tako kot mnogim drugim, zdi, da si je veliko ljudi ravno med epidemijo omislilo kakšnega hišnega ljubljenčka.

​Korošci za svoje živali dobro skrbijo

Zanimalo nas je tudi, kako globoko so ljudje za svoje živali pripravljeni seči v žep za poseg, kajti posegi velikokrat niso ravno poceni. "Tukaj imamo težave. Velikokrat se zgodi, da bi stranka račun želela poravnati na obroke. Ogromno je neplačanih računov. Mi smo za živali, ki so ogrožene, dolžni poskrbeti, tu seveda ni dileme. Za vse nenujne posege pa si morajo ljudje zagotoviti denar, ne more stranka pripeljati živali na cepljenje proti steklini, s seboj pa nima denarja. To je samo en primer. Zdaj na obroke ne dajemo več. Velikokrat se je zgodilo, da je stranka dala lažen naslov ali se je vmes preselila ali telefonska številka ni bila prava. Potem se moramo ukvarjati z računi, da ne zastarajo. Sledijo izvršbe, to niso prijetne stvari. Mogoče smo bili v preteklosti preveč velikodušni, razvedelo se je in ljudje so to začeli izkoriščati. Zdaj malo 'štopamo' vse skupaj," pove direktor in doda, da generalno gledano nima pripomb in da Korošci za svoje živali dobro skrbijo.

Čeprav se v ambulanti največkrat ukvarjajo s psi in mačkami, pa stranke k njim pripeljejo še druge živali. Ledinek omeni ptice in plazilce. Poleg splošnih storitev v ambulanti opravljajo tudi specialistične veterinarske storitve. To so ultrazvočna, rentgenska, endoskopska in laboratorijska diagnostika, diagnostika in zdravljenje kožnih bolezni, oskrba travmatiziranih živali, diagnostika in zdravljenje bolezni zob in ustne votline, operacije mehkih tkiv, ortopedske operacije, pooperativna nega malih živali, svetovanje o dietetični prehrani in podobno.

Od leta 2000 je zadnja sobota v aprilu posvečena veterinarjem in njihovemu delu.
Foto: REUTERS
Vladislav Nekrasov

​Veterinar lahko ostane brez licence

Morajo pa veterinarji, ki opravljajo dejavnosti po zakonu o veterinarstvu, imeti veterinarsko licenco. Te jim podeljuje in odvzema veterinarska zbornica. Veterinar lahko ostane brez licence, če nevestno opravlja veterinarski poklic, daje lažne podatke o opravljanju veterinarske dejavnosti, opusti dolžnost stalnega in dopolnilnega izpopolnjevanja za obnovitev licence v skladu s predpisi in sklepi zbornice, če večkrat krši kodeks veterinarske etike in če ne plačuje članarine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta