Ob praznovanju 55. letnice radijske oddaje v Črni krstna izvedba Črjanskih pravljic

Urška Polanc Urška Polanc
28.09.2022 11:01

V petek ob 20. uri Prvi program Radia Slovenija in Občina Črna organizirata terenski dan in večerni koncert, na katerem bodo obiskovalci prisluhnili novemu glasbenemu delu, ki ga je navdihnila prezrta mitologija Črne na Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obletnico bodo počastili z novim glasbenim delom z naslovom Črjanske pravljice.
Urška Polanc

Ob 55. letnici radijske oddaje Slovenska zemlja v pesmi in besedi bo Prvi program Radia Slovenija v sodelovanju z občino v Črni na Koroškem priredil večerni koncert, na katerem bodo obiskovalci lahko prisluhnili krstni izvedbi glasbenega dela Črjanske pravljice skladatelja in dirigenta Lojzeta Krajnčana. Da ima zgodba, ki jo bodo predstavili v petek v črjanskem kulturnem domu, precej dolgo brado, je povedal dr. Tomaž Simetinger, etnolog in kulturni antropolog ki je podal idejno zasnovo. "Vse skupaj se je v Črni pričelo že pred nekaj leti, ko smo naredili Črjanske karte. Gre za karte, ki so oblikovane po nekih pripovedih, likih, ki nastopajo v tem ljudskem izročilu (žal žene, perkmandeljci, kralj Matjaž, škopnek, ipd.). Domačini so te karte zelo dobro sprejeli, zato sem razmišljal, kaj bi se še dalo narediti," je povedal. Nastal je preplet glasbene govorice in besede, ki vključuje pravljice iz Črne kot tudi glasbeno zapuščino s Koroške. "Zelo vesel sem, da sem dobil priložnost, ko lahko slovensko ljudsko izročilo predstavimo s simfoničnim orkestrom, solistkami, saj se mi zdi, da ljudska glasba ni samo stara, ampak nastaja tudi danes. Že po imenu je to glasba za ljudi, vloga radijske hiše pa je tudi, da poskušamo sami proizvajati, dati našim poslušalcem nekaj lastnega, slovenskega, mogoče ne v tej prvi izvedbi, ljudskem izročilu, ko so to peli, ampak predelano z orkestrom, današnjimi izvajalci. To je bila zame priložnost in izziv, da te naše korenine skozi te pravljice, mitologijo, spet oživimo in predstavimo današnji publiki," je povedal skladatelj in dirigent Lojze Krajnčan.

Da so v Črni hvaležni vsem sodelujočim, predvsem dr. Tomažu Simetingerju, ki skrbi za to, da se pravljice z njihovega področja ohranjajo in nenazadnje širijo med ljudi, je povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. "Zelo pomembno nam je, da ohranjamo svojo preteklost, ki jo prenašamo na ljudstvo v Črni in tudi širše. Četudi je vezana na mitologijo, verjamemo, da je vse, kar se je zgodilo v preteklosti, res," je dejala. Ob celodnevnem oddajanju Prvega programa Radia Slovenija iz Črne na Koroškem bodo lahko poslušalci lahko občino z njeno okolico podoživeli iz več zornih kotov - umetnostnega, izročilnega, pa tudi gospodarskega, turističnega in zgodovinskega. V petek 30. septembra bo tako prvi program od devete ure zjutraj oddajal iz Črne na Koroškem, studio bodo postavili pred domom kulture, zvečer ob 20. uri pa sledi koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, solistke Zvezdane Novaković in Maroltovk z Jasno Žitnik Remic. Zgodbe bo pripovedoval dr. Tomaž Simetinger, dirigiral bo Lojze Krajnčan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta