Ob sumu podkupnine konflikt interesov

Urška Polanc Urška Polanc
28.11.2019 17:34

Danes se je na Okrožnem sodišču v Mariboru nadaljevalo sojenje županu Radelj ob Dravi Alanu Bukovniku. Pričala direktorica občinske uprave in podžupan

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslednja glavna obravnava bo 9. decembra.
Igor Napast

Župan Radelj ob Dravi Alan Bukovnik, obtožen poskusa jemanja podkupnine v korist občine, je na glavni obravnavi že zanikal, da bi bil zahteval nakup nepremičnine v zameno za podpis koncesijske pogodbe. Kot je napisano v obtožnici, naj bi bil podpis koncesijske pogodbe o pomoči na domu pogojeval z nakupom dela stavbe na naslovu Mariborska 4 v vrednosti 90 tisočakov. Podpis pogodbe pa se med drugim ni zgodil, kot so danes izpovedale nekatere priče, saj je direktor Domanie, nesojenega pomurskega koncesionarja, poslovno enoto registriral v stavbi na naslovu Mariborska cesta 2, katere lastnik je brat podžupana in županovega strankarskega kolega Roberta Potnika, v čemer pa je Bukovnik videl konflikt interesov. Tudi Potniku se to v luči tega, da je sam že vrsto let javni občinski funkcionar, ki sodeluje pri delovanju občine - leta 2010 je prvič kandidiral v občinskem svetu -, zdi moralno sporno. Pričal je, da je Bukovnik zelo občutljiv glede poslovanja, povezanega s sorodstvenimi vezmi. "V Radljah, kraju s šest tisoč prebivalci, vsak vsakega pozna," je povedal in dodal, da so se občani že kdaj prej obregnili ob delo brata, ki ima gradbeno podjetje.
Potnik je med drugim pričal, da sam v postopku izbora ni sodeloval, za situacijo pa je izvedel pozno - šele nekaj dni pred sestankom konec avgusta, na katerega ga je povabil župan -, sicer bi sam bratu to odsvetoval, kot je za gradbena dela, povezana z občino, storil že kdaj prej. Potrdil je še, da v obdobju, ko so izbirali koncesionarja, sploh ni bil podžupan. V tem času je prevzel funkcijo vršilca dolžnosti javnega komunalnega podjetja Kanalizacija in čistilna naprava v Radljah, kar je bilo nezdružljivo s podžupansko funkcijo, zato je od funkcije začasno odstopil. Kljub temu pa je z županom in občino tesno sodeloval, bil županova desna roka in posle še naprej opravljal. Da se njegov odnos z občino, razen formalnopravno, ni spremenil, je sklenil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta