Občine čakajo le še na gradbena in podobna dovoljenja

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.12.2019 15:24

V finančni perspektivi 2014-2020 pripada Koroški dobrih 40 milijonov evrov evropskih sredstev. Na državni ravni doslej potrjeni le štirje projekti v skupni vrednosti 9,2 milijona

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Dravogradu upajo, da se bodo z Arsom dogovorili o ustrezni rešitvi za poslovno cono v Otiškem Vrhu.
Metka Jeromelj

Koroški župani so na svetu koroške regije med drugim opozorili, da gre tako Sloveniji kot regiji slabo pri črpanju evropskih sredstev, ki jih ima na voljo po dogovoru za razvoj. V finančni perspektivi 2014-2020 pripada Koroški dobrih 40 milijonov evrov. S tem denarjem bi lahko v regiji uresničili 24 projektov, a tik pred iztekom roka za oddajo popolnih vlog, ki poteče konec letošnjega leta, je država potrdila samo štiri.

Dravograd, trško jedro
Metka Jeromelj

​Kaj s kolesarskimi povezavami

Spomnimo, da je Koroška v dogovoru za razvoj regije za obdobje 2014-2020 začrtala 24 projektov v skupni vrednosti 40 milijonov evrov. Od tega je 26,9 milijona evrov evropskih oziroma državnih sredstev. Nosilec večine projektov so občine, ponekod tudi Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI) in RRA.
​Pri petih projektih izgradnje kolesarskih povezav je nosilec DRSI: pri regionalni kolesarski povezavi med Velenjem in Mislinjo, med Dravogradom in Ravnami na Koroškem, med Radljami ob Dravi in naselji Vas, Brezno, Podvelka, Ožbalt in Vurmat, med Prevaljami in Mežico, med šolskim centrom in industrijsko cono Muta z naselji Muta, Vuzenica in Gortina. Sonjakova izraža zaskrbljenost glede njihove uresničitve, saj je vlada v proračunu 2020 DRSI za investicije odvzela 80 milijonov evrov. "Glede na to, da so prevzeli večji del sofinanciranja, je lahko njihova izvedba ogrožena."

​Pri soglasjih se zapleta

Drugi občinski projekti so v fazi potrjevanja na pristojnih ministrstvih oziroma občine od državnih služb in agencij še niso pridobile vseh dovoljenj in soglasij, potrebnih za izdajo pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Kot pojasnjuje Sonjakova, lahko šele po njegovi pridobiti vložijo vlogo za neposredno potrditev projekta.
Občina Dravograd je prijavila dva projekta. Za prvega, izgradnjo sekundarne kanalizacije v aglomeraciji Vič, imajo pridobljena gradbena dovoljenja. Pri opremljanju poslovne cone v Otiškem Vrhu v skupni vrednosti okoli dva milijona evrov pa se zapleta na državni ravni.

S slovenjgraške občine sporočajo, da bodo nakupe računalnikov raje sofinancirali, če se bo pojavila potreba pri šolarjih.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta