Očiščeno Ivarčko Jezero bo kmalu omogočalo brezplačno kopanje

Jasmina Detela Jasmina Detela
02.06.2021 16:24
Novi lastniki že za letošnje poletje napovedujejo spremembe. V bližnjem Rimskem vrelcu bodo začeli urejanje športnorekreacijskega dela
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivarčko jezero bo končno dočakalo boljše čase.
Jasmina Detela

Boljši časi se končno obetajo tudi Ivarčkemu jezeru, kjer je zadnja štiri leta vladalo mrtvilo. Novi lastniki, nekdanji finančni minister Uroš Čufer in njegov poslovni partner Ugur Yildirim (sklad ECP Tactical oportunites), napovedujejo, da bodo jezero in njegovo okolico do konca junija uredili in ponovno omogočili kopanje ter tudi nekatere druge aktivnosti. Ta ponedeljek so opravili primopredajo poslov med zdaj že nekdanjim lastnikom, poslovnežem Robertom Grahom, in Biljano Koruza, ki je postala nova direktorica družbe Ivarčko, d.o.o.

Cilj ni prodaja lokacije

Kompleks pod Uršljo goro, ki so ga v prejšnjem stoletju udarniško uredili nekdanji železarji, je nezadržno propadal že najmanj deset let. Vsaj štiri leta je bil tudi brez najemnika, lastnik pa ni imel interesa za vlaganja in vzdrževanje, zato je za košnjo, odvažanje smeti in druga manjša popravila, med njimi za popravilo mostu v sklopu pešpoti do jezera, poskrbela Občina Ravne na Koroškem. Lokacija je kljub temu ostala priljubljen prostor za sprehode, za kopanje v tem naravnem biseru pa se zaradi alg in razpadajočih pomolov ljudje skorajda niso več odločali.

Ivarčko jezero
Jasmina Detela

Z novim lastnikom, ki zatrjuje, da cilj ni prodati lokacijo, ampak jo turistično razvijati, naj bi se stvari sčasoma spremenile. "Naš cilj ni jezero prodati. Odkar smo kupili kompleks, nas vsake toliko časa kdo pokliče in vpraša, ali bi ga prodali, a jim pojasnimo, da nimamo tega namena. Menimo, da ima lokacija potencial," je povedal Čufer. Že letos bodo jezero očistili in omogočili kopanje, popravili pomole in drugo infrastrukturo ter poskrbeli za organizacijo raznih prireditev. Za obnovo dotrajanega gostinskega lokala pa je letos premalo časa.

Predvidoma jeseni se bodo lotili priprave dolgoročne strategije razvoja turizma, ki pa je ne bodo pripravili sami. "Smo finančna institucija, zato se dogovarjamo z 'operaterjem', ki bo to upravljal in bo tam tudi prisoten. Kdo je to, bo znano v kratkem. Ne gre za klasičen najem, bolj v smislu upravljanja," je dodatno pojasnil Čufer.

Dotrajani pomoli ob Ivarčkem jezeru
Jasmina Detela

Ivarčko je bilo sicer v lasti konjiške družbe SG Automotive, ki se ukvarja s proizvodnjo svetilnih sistemov za avtoindustrijo in je od konca leta 2019 v postopku prisilne poravnave. Omenjeni sklad je odkupil tudi terjatve tega podjetja, kot razlog je Čufer navedel, da je v osnovni dejavnosti v preteklosti ustvarjalo soliden poslovni rezultat. Novi lastniki verjamemo, da ga lahko tudi v prihodnosti.

Ivarčko jezero
Jasmina Detela

Načrte pozdravljajo tudi na ravenski občini. "Ključno za občino je, da se bo že letos omogočilo kopanje in tudi vsaj del druge ponudbe (športna, gostinska v obliki premičnih lokalov, prireditve). Zagotovili so nam, da bodo vzpostavili elektriko, namestili čistilne naprave, očistili jezero, popravili most, uredili javno razsvetljavo ... Verjamemo, da je do konca junija tam mogoče vzpostaviti dejavnost. Ljudje si želijo, da se na Ivarčko vrne življenje," je dejal ravenski župan Tomaž Rožen.

Urejanje Rimskega vrelca

Dogaja pa se tudi na bližnjem Rimskem vrelcu, ki sta ga pred dobrim letom dni kupila Marjana Kaker ter njen partner Branko Dervodel. Potem ko so letos pozimi porušili dotrajan hotelski objekt, kjer se bo prihodnje leto začela gradnja novega sodobnega hotela, se v teh dneh lotevajo gradnje športnorekreacijskega dela. Uredili ga bodo ob glavni cesti na desni strani, kjer so bila do zdaj tenis igrišča. Postavili bodo previsno kavarno z razgledom, otroško igrišče, teniško igrišče, novo odbojkarsko igrišče, dve paddle igrišči, ki bosta novost v športni ponudbi na Koroškem, ter fontano kotuljske slatine, kar bo tudi v prihodnje omogočalo javno dostopnost mineralne vode.

Takšen bo videti športnorekreacijski del pri Rimskem vrelcu. Vizualizacija: Arhitektura Jure Kotnik, Lanara Consulting
Arhitektura Jure Kotnik, Lanara Consulting

Pristopili so k projektu KaraWat v okviru programa Interreg Slovenija-Avstrija, v tem sklopu bo Geološki zavod Slovenije opravil terenske meritve lastnosti mineralne vode, raziskave njene sestave in pregled stanja vrtin. Ureditev tega dela bo zaključena predvidoma še letos, odprtje pa načrtujejo prihodnjo pomlad. Sledi gradnja novega hotela na mestu, kjer so letos podrli propadajoči hotel, je povedal direktor družbe Rimski vrelec Peter Čuješ.

Rimski vrelec: na tem območju bo stal nov hotel.
Jasmina Detela

Začrtani poslovni model in smer turističnega razvoja so pri Rimskem vrelcu zaokrožili tudi s celovito zasnovano tržno znamko in novo vizualno podobo, ki jo je zasnovalo podjetje Lanara Consulting. Kot je povedal Čuješ, se odmikajo od masovnega turizma v smeri trajnostnih praks. "Naša majhnost in oseben pristop bosta naši glavni prednosti," dodaja direktor, ki je tudi že izrekel dobrodošlico Čuferju in njegovi ekipi. Prepričan je, da je vsaka konkurenca dobrodošla in da se bosta ponudbi na obeh lokacijah dopolnjevali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta