Od idej do denarja za pametne vasi

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
24.01.2020 20:18

Evropski poslanec SLS/Evropske ljudske stranke Franc Bogovič in Občina Prevalje sta pripravila omizje o "pametnih vaseh", ki bi pomenile razvoj podeželja in zmanjšanje razlik med urbanimi centri in podeželjem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Turistična vas Šentanel s Peco v ozadju
Tomaž Ranc

Evropska unija bo v finančnem obdobju 2021-2027 namenila denar za izboljšanje gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov podeželja z uporabo inovativnih rešitev in digitalne tehnologije. Koliko denarja bo, se še ne ve, vsekakor pa morajo biti država, občine in drugi na to pripravljeni. Namen debate je animirati okolja in narediti nabor idej, na podlagi katerih bi Slovenija lahko pri tem aktivno sodelovala.

Ne le jamrati
"Zdaj je treba pripraviti koncepte, programe za črpanje sredstev, odgovoriti na izzive in ne jamrati, kaj nam manjka," pravi evropski poslanec Franc Bogovič, ki deluje v okviru odborov Evropskega parlamenta za kmetijstvo, razvoj podeželja in regionalni razvoj. Želi si, da te politike najdejo čim boljše mesto v uredbah, ki bodo osnova za pripravo operativnih programov po državah. Opozarja, da je v programu za razvoj podeželja in kmetijskem stebru vrsta nastavkov, povezanih z mladimi prevzemniki kmetij, digitalizacijo kmetijstva in podeželja, povezovanjem, diverzifikacijo proizvodnje, direktno prodajo izdelkov, in da so to elementi, ki jih lahko vgradimo v razpise, meni evroposlanec.
In kdaj bi po njegovem pametne vasi v Sloveniji zaživele? "V regionalnem skladu je bilo doslej namenjenih pet odstotkov za mestne občine, moj amandma, da bi bilo pet odstotkov tudi za podeželje, je parlament potrdil in upam, da bomo uspeli tudi v trialogu med parlamentom, komisijo in svetom. Paralelno se pogovarjamo z vsemi ministricami - za kmetijstvo Aleksandro Pivec, za socialne zadeve Ksenijo Klampfer in za kohezijsko politiko Angeliko Mlinar -, da v strateške dokumente, ki jih pripravlja država, dodamo čim več teh elementov zato, da bi bile te ideje v perspektivi 2021-2027 tudi uresničene," pravi.

Franc Bogovič je apeliral, naj se programi na vseh ravneh pripravijo pravočasno.
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta