Odlaganje komunalnih odpadkov po novem sistemu, kaj pa cene?

Jasmina Detela Jasmina Detela
01.03.2019 15:56

Spreminja se način ločevanja odpadkov, zabojniki ostajajo enaki, le preimenovali se bodo, zneski na položnicah ostajajo nespremenjeni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Žvikart večje kosovne odpadke pogosto pripelje v zbirni center.
Jasmina Detela

Na Koroškem bodo v poletnih mesecih uvedli nov sistem ravnanja s komunalnimi odpadki. Doslej so bili po besedah direktorja slovenjgraškega javnega komunalnega podjetja (JKP) Jožeta Dvorjaka Korošci unikum v slovenskem prostoru, saj edini odpadke ločujejo na suhe in mokre. Od julija dalje pa bodo koroška komunalna podjetja začela slediti državni uredbi iz leta 2017 in bodo odpadke zbirala kot v večini drugih regij. Pri bioloških odpadkih pa v veljavi ostaja dosedanja praksa, odlagajo se v rjave zabojnike ali hišni kompostnik. Ljudje bodo podrobna navodila kmalu dobili v svoj poštni nabiralnik.

​Papir in steklo na ekološke otoke

Štiri koroška JKP in koroški center za ravnanje z odpadki (Kocerod) so predlog novega odloka o opravljanju gospodarske javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki v regiji morali pripraviti zato, ker obstoječi iz leta 2011 ni več v skladu z veljavno zakonodajo. V prihodnjih mesecih ga bo obravnavalo vseh dvanajst občinskih svetov koroških občin.
​Po novem bodo na Koroškem, kjer zdaj komunalne odpadke ločujejo na mokre in suhe, v zabojnike za suhe odpadke odlagali odpadlo embalažo. Papir (papirna in kartonska embalaža) in steklo ne bosta več spadala v zabojnik za suhe odpadke. Treba ju bo zbirati ločeno in nato odpeljati v zbirne centre (kamor lahko občani že zdaj pripeljejo vse, kar je doma odveč - od kosovnih do mešanih, gradbenih odpadkov, embalaže, nevarnih odpadkov, zdravil ...) ali na ekološke otoke. Teh bo kmalu več, malo bodo tudi spremenjeni.

Zbirni center Pameče pri Slovenj Gradcu
Jasmina Detela
Dejan Požgan, vodja ravnanja z odpadki pri JKP Slovenj Gradec
Jasmina Detela

Nadzor bodo poostrili

Poostrili pa bodo nadzor nad odlaganjem. "Občani kar v redu ločujejo. Pojavljajo se posamezniki, ki niso dosledni, in tam se pojavljajo težave. Bo pa treba kak korak naprej narediti pri večstanovanjskih objektih, kjer se pojavlja več težav," pravi Požgan. Tudi zato bodo zaposlili delavca v kontroli odpadkov, ki bo hodil od hiše do hiše oziroma do večstanovanjskih objektov in preverjal vsebino zabojnikov ter občane ozaveščal glede novega načina ločevanja odpadkov.

Bojan Žvikart večje kosovne odpadke pogosto pripelje v zbirni center.
Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta